интересно

Начало | интересно | Защо празнуваме рождените си дни, при това с торта?

Защо празнуваме рождените си дни, при това с торта?

Аз детето | 2016-01-28

Защо празнуваме рождените си дни, при това с торта?

Всеки обича този единствен лично негов си празник, денят в който е роден. Всеки обича в този ден да кани приятели и да се забавляват заедно и любимият момент на всички разбира се е пеенето на „Честит рожден ден“, пред вкусна торта със свещички отгоре и няма изключение, това се прави по целия свят. И как да е иначе, кой не обича торта? Независимо дали шоколадова, ванилова, плодова или с друг вкус. А представяте ли си какво би бил един рожден ден без торта? Звучи като нещо невъзможно, думите „рожден ден“ и „торта“ просто си вървят заедно. Но всъщност някога питали ли сте се как така, защо има торта, защо тортата е задължителния елемент, а не например баница или пържоли... Всъщност оказва се, че тортата има дълга и богата история, която сега ще споделим с вас.

Въпреки че като всяко друго нещо, което не е конкретно историческо събитие, не е съвсем ясен точният произход на тортата за рождени дни, между хората има разбиране за някои основни факти свързани с нея.

Египтяните са започнали купона

Поне така се предполага, но защо не. Все пак Египет е огромна цивилизация, от която са започнали доста неща. Древните египтяни смятали, че след като фараоните били коронясвани, вече ставали богове, а това било и раждането им в новия божествен свят. Затова, понеже египтяните доста си падали по празненствата, правели сладкиши и черпели най-знатните хора. Обикновено бил правен хляб със сладка глазура. После започнали да разрязват хляба на две и да слагат крем между двете половини.

Гърците добавят и свещички

Всяка година на един и същи ден древните гърци правели нещо подобно на торта – сладка питка с форма на луна, украсена с плодове и крем и я поднасяли в храмовете като почит към богинята на Луната. А за да я умилостивят още повече и тя да хареса подаръка, добавяли свещи, които според тях пресъздавали блясъка на Луната и красотата й. Смята се, че идеята за „лунната торта“ гърците са взели от египтяните, защото както ви казахме, те смятали фараоните си за богове.

Римляните започват да празнуват рождените дни и на обикновените хора

Според преобладаващото мнение изглежда, че римляните са първата цивилизация, която празнува рождените дни на обикновените хора. Те също взели идеята за вкусен хляб с украса и крем, но вече я пренесли сред семействата и приятелите си. Така например, който празнувал 10-тия си или 50-тия си рожден ден, получавал и по-специална торта, приготвена от пшеничено брашно, зехтин, мед и настъргано сирене.

Тортите, които познаваме днес, са измислени от германските пекари

Въпреки че общата идея за празнуване на рождените дни отдавна вече се е разпространила по света, от Европа, през Китай и до Америка, чак през 18-ти век в Германия се обръща по-специално внимание на детските рождени дни, отколкото на тези на възрастните и съответно започват да се приготвят сладки, цветни и вкусни торти, каквито познаваме днес. Промени има и в свещите, започват да се слагат точно определен брой, на колкото години ще стане детето, а също така духането им и пеенето на „честит рожден ден“ също стават част от купона.

Това накратко е по-интересната и основна част от историята на рождените дни. А за по-любопитните от вас ето и още малко факти:

  • Тортите или поне нещо много приличащо на тях се правят от хиляди години, но до около 15 век се считало, че торта, сладък хляб и кекс са едно и също нещо. Например италианците празнували сватби с приготвяне на торта (или хляб), подсладени с мед.
  • През следващите няколко хиляди години, тортите започнали да стават по-сладки и по-сложни за приготвяне, което ги направило достъпни само за богатите хора. За щастие в днешно време торта могат да си позволят всички!
  • Първоначално свещите за тортите са правени от китова мас.
  • Пеенето на „честит рожден ден“ става популярно едва през 20-ти век.
  • Мелодията и текстът, които знаем днес, за първи път са официално напечатани през 1912 година.

Сега вече следващия път, когато дойде време за рожден ден, ще можете да разкажете нещо интересно и съвсем в духа на вкусната торта!

Снимка: Didgeman/pixabay.com

Вижте още:
Лесна плодова торта
Прекрасна бананова торта с извара
Торта с желирани мечета



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град