зоокът

Начало | зоокът | Защо кучетата гонят опашките си?

Защо кучетата гонят опашките си?

Аз детето | 2017-08-01

Защо кучетата гонят опашките си?

Вечен като враждата между кучета и котки е и въпросът защо кучетата гонят опашките си. Всеки един от нас се е смеел с глас независимо дали е виждал това на живо или на клипче. Никой не остава безразличен и неразвеселен, когато види някой четириног любимец да тича неистово в кръг след опашката си. Въпреки това често се питаме и защо по-точно го правят. Не се ли досещат, че това си е тяхната опашка, част от тялото им и какво смятат да я правят ако я хванат?

Преследването на опашката е естествено поведение, което за наша и ваша изненада се среща не само при кучетата, но и при доста видове хищници. Някои експерти, които са отделили половината си живот, за да изучават поведението на тази група животни смятат, че те гонят опашките си просто за да си играят и нищо повече. Това особено правят бебетата на животни като тигри, лъвове и пантери, защото за разлика от другите животни родителите им са доста опасни и те няма нужда да внимават и да се пазят чак толкова, затова им остава доста свободно време за игра. Всеки, който е имал щастието да си играе с малко кученце знае, че те често правят именно това. Понякога тичат толкова неистово, а дори ръмжат и изглежда така, сякаш горкото животинче не знае, че опашката си е негова и е важна част от тялото му. Не се заблуждавайте обаче, всяко малко или голямо куче много добре познава опашката си, но когато му е скучно си играе и с нея.

Тук има и още нещо интересно. Знаете, че да наблюдаваш любимеца си как тича към опашката си е много смешно и често прихваш от смях. Ако се смеете много, когато четириногият ви приятел прави това, то често може да се получи така, че той преследва тази част от тялото си само заради вас. Той усеща, че така му обръщате повече внимание и затова го прави! Въпреки това трябва да знаете, че по-възрастните кучета нямат навика да преследват опашките си като кученца. Когато възрастните кучета правят това, те искат да ви кажат, че пътуването до ветеринарния лекар може да е добра идея. Например, по-възрастните кучета могат да преследват опашките си, ако имат бълхи или глисти. Така че ако видите възрастния си любимец да гони опашката си като малко кученце, просто го заведете на лекар. Може и да му няма нищо, но все пак искате да сте сигурни!

Ако обичате кучетата, то прочетете още:
Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете
Да научим кучето си на командата „седни“ ще е лесно като детска игра
Четири изненадващи действия, с които кучето казва „Обичам те!“
Вижте снимките на първото куче фотограф в света



Коментари
1 коментар

Николай , 19 г.,

Публикувано на 22.03.2022

Харесва ми това малък голден ретривър и ще си го купя

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град