интересно

Начало | интересно | Защо харесваме различни стилове музика?

Защо харесваме различни стилове музика?

Аз детето | 2021-01-29

Защо харесваме различни стилове музика?

Помислете за любимата си песен. Какво харесвате в нея? Иска ли ви се да танцувате, когато я чуете? Може би това подобрява настроението ви. Или пък текстът ѝ изразява идея, с която наистина се свързвате. Каквато и да е причината, реакцията ви към тази песен е да увеличите силата на звука и да я слушате. Споделяли ли сте някога любимата си песен с приятел или член на семейството? Те имат ли същата реакция към песента? Може би да. Или може би песента не им е повлияла по същия начин. Всъщност може да откриете, че вашият музикален вкус е доста различен от този на близките ви хора.

Тогава няма как да не се запитате защо майка ви или баща ви, или братята и сестрите ви харесват различна музика от вас, след като живеете заедно и сте възпитавани по един и същи начин! Вашият избор да слушате рап вместо поп-фолк или рок вместо рап може да ви се стори прост. Но ако се замислите по-дълбоко, става по-сложно. Вашите музикални предпочитания всъщност се влияят от няколко фактора.

Може да не ви изненада, че личностните ви качества влияят на вкуса ви към музиката. Бихте ли се описали като спокойни или енергични? Тихи или откровени? Често хората предпочитат музика, която съответства на личността им. Въпреки че можете да изберете да слушате нещо ново от време на време, най-вероятно ще натиснете бутона „повторение“ за мелодии, които отговарят на вашите уникални черти от характера.

Възрастта също е фактор. Любимите ви песни вероятно не са същите като избора на по-възрастните ви роднини. Музиката, която слушате в детството и тийнейджърските години, формира предпочитанията ви до края на живота ви. Често обаче тези предпочитания се променят с напредването на възрастта.

Разбира се, обкръжението ви също влияе на стиловете музика, която харесвате. Културата, в която израствате, може да повлияе на вашите предпочитания. Това е още един фактор, който може да доведе и до промяна на предпочитанията ви. Когато хората се местят на нови места или срещат нови хора, те често чуват различни стилове музика, които могат да оформят техния вкус. Слушате ли едни и същи песни всеки ден за последните 5 години? Вероятно не! Вашият избор на музика може да се промени в зависимост от вашето настроение. Може да предпочетете тихи песни един ден и силни, сърцераздирателни темпове на следващия. Тези избори могат да бъдат повлияни от вашето настроение и от самоличността, която искате да покажете на външния свят.

Всички тези фактори могат да повлияят на това, което търсите в песните, които слушате. Едно проучване на музикалните предпочитания през 2012 г. идентифицира пет качества в музиката, които могат да повлияят на нашия избор. Това са Mellow, Urban, Sophisticated, Intense и Campestral (MUSIC) (Мил, градски, сложен, интензивен и извънградски). Бихте ли използвали някоя от тези думи, за да опишете любимата си песен?

Имате ли уникален вкус към музиката? Нормално е предпочитанията на всички да са малко по-различни. Ако вие и приятел имате различни вкусове, това е добре. Винаги помнете да уважавате избора на другите – в крайна сметка вие искате същото от тях!

Снимка:Music psd created by freepik - www.freepik.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град