История

Начало | История | Защо Биг Бен се нарича Биг Бен?

Защо Биг Бен се нарича Биг Бен?

Аз детето | 2018-03-22

Защо Биг Бен се нарича Биг Бен?

Каква картина първо изниква в ума ви, когато си мислите за Лондон, Англия? Повечето хора на секундата се сещат за емблематичната часовникова кула в двореца Уестминстър. Дори и да не сте били в Лондон досега, много добре знаете как изглежда. Тя става обект на хиляди любителски и професионални фотографи и се среща в огромно количество игрални и анимационни филми. Всъщност тази часовникова кула е толкова известна, че дори и самите англичани я смятат за символ на своята страна. Часовниковата кула се смята и за една от топ пет на най-известните туристически атракции в света. Тя разполага с четири огромни часовника и в един момент дори е била най-голямата часовникова кула в целия свят. Днес тази титла ѝ е отнета, но популярността ѝ си остава все такава. В кулата има и камбани, които звънят на всеки четвърт час, а най-голямата от тях и на всеки кръгъл. Всеки пък знае, че тази часовникова кула се нарича Биг Бен. Знаехте ли обаче, че не това е истинското ѝ име, а по-скоро прякор и че всъщност така англичаните наричат голямата камбана?

Тогава откъде пък точно Биг Бен? Някои хора вярват, че това име е в чест на боксьора Бенджамин Каунт – най-обичаният спортист в Англия. Други пък смятат, че камбаната е кръстена на Бенджамин Хол – създателят ѝ. Което и от двете да е по-вярно едно е сигурно, Биг Бен е заслужила името си. Висока е повече от 2 метра и тежи поразителните 13,5 тона! Тази камбана е била толкова голяма, че след като е поставена за първи път през 1859 година само два месеца по-късно основата се напуква и се налага основен ремонт. Тогава е решено, че ще е по-добре да бъде построена цяла кула, която да я крепи и да има място и за часовник там, защо пък не? Всичко това е завършено на 10-ти април 1861 година, когато часовниковата кула се издига приблизително на височината на 16 етажен блок. Структурата на часовниковата кула се състои от тухли, варовик и рамка от чугун.

Циферблатите за часовниците пък са направени от 312 парчета специално стъкло, като на всеки пише и следното изречение на латински: „DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM“, което означава „О, Господи, пази в безопасност нашата кралица Виктория Първа“. Лондончани гледат към Биг Бен в навечерието на Нова година, като познатите камбанки бележат началото на всяка нова година. Камбаните също така отбелязват единадесетия час от 11-ия ден на 11-ия месец всяка година. Това е специално време за Англия, защото тогава за тях приключва Първата световна война.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град