Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Зареждате ли правилно смартфона си? Прочетете и ще разберете!

Зареждате ли правилно смартфона си? Прочетете и ще разберете!

Мирела Любенова | 2018-12-12

Зареждате ли правилно смартфона си? Прочетете и ще разберете!

Колко дълго издържа батерията на вашия смартфон? Каквото и да ни кажете сме сигурни, че не е достатъчно – не толкова, колкото би ви се искало. И 100% (не като батерията, когато почти никога не е на толкова), когато ви е необходима най-много или е напълно изтощена или е на път скоро да не може да подаде никакво електричество към смартфона. Колко пъти ни се е случвало това – не можете и да си представите. Вярно че в повечето случаи сами сме си виновни: музика, клипчета, игри, чатене и говорене – никой не би могъл да издържи ако прави това по цял ден. И не се преструвайте – вашите смартфони също са подложени на това – всеки един притежател на една такава джаджа прави същото с нея. Да не говорим, че наскоро разбрахме, че дори не ги зареждаме правилно. Това не само им дава по-малко енергия, но и износва батериите по-бързо. Вие как зареждате смартфоните си? Въобще обръщате ли достатъчно внимание на този процес или просто ги включвате в тока и ги вадите по някое време? Ако правите това – то прочетете нещата, които научихме, полезни са и карат батериите да издържат по-дълго!

Краткотрайните зареждания не носят щети на батерията, както повечето от нас си мислят. Ако знаете, че ще излизате и батерията ви е на 40% спокойно можете да включите смартфона да се зареди твърдят експерти от Battery University. Даже е много по-препоръчително да го заредите тогава, отколкото когато батерията е на 3%, казват те!

Не дръжте апарата включен към мрежата, когато батерията е достигнала 100 процента. Щом това се случи, повечето смартфони минават в режим продължително зареждане, за да поддържат заряда на 100%. Това е полезно донякъде, но според експертите носи „стрес“ на химикалите в батерията и тя започва да издържа все по-малко и по-малко с всеки такъв случай. Battery University обясняват това нещо с един лесен пример: „Можем да сравним това с отпускането на мускулите след продължително и тежко упражнение. Вие бихте били доста нещастни, ако работите постоянно часове наред без почивка, нали?“. Те дори съветват никога да не зареждате до 100% – 98-97 било по-идеалното ниво за една батерия.

Освен това се оказва, че батериите в нашите смартфони са много „по-доволни“, когато ги зареждаме на периоди през деня, вместо само веднъж през нощта за дълго време. В идеалния случай трябвало да включваме към тока, всеки път, когато загубим 20% от заряда на батерията. Очевидно обаче това не е особено практично за повечето хора. Затова просто го зареждайте всеки път, когато можете. Няма никакви проблеми да го включвате и изключвате от мрежата по няколко пъти на ден.

Запомнете също така, че батериите са много чувствителни към топлината! Съвета на много компании, включително Samsung и Apple е да махаме калъфите и всички други защитни неща, когато зареждаме смартфона. Да не го оставяме на слънце или на топла повърхност, докато се зарежда и по възможност да не играем на игри или да използваме прекалено тежки приложения, защото те нагряват допълнително батерията при зареждане. И тогава тя не само ще забави своето зареждане, но може и бързо да се повреди!

Снимка: pixabay.com

Прочете и още интересни неща за смартфоните:
Как се правят смартфоните?
5 бързи и лесни начина да освободите място във вашия Android смартфон
5 съвета как да снимате със смартфона като професионалисти



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град