новини детски

Начало | новини детски | Заради грипа кметовете на Поморие и Бургас разпоредиха строги правила за детските градини, а учениците искат грипна ваканция с петиция

Заради грипа кметовете на Поморие и Бургас разпоредиха строги правила за детските градини, а учениците искат грипна ваканция с петиция

Аз детето | 2020-01-23

Заради грипа кметовете на Поморие и Бургас разпоредиха строги правила за детските градини, а учениците искат грипна ваканция с петиция

Във връзка с влошената епидемиологична обстановка и зачестилите проявления на грипни и респираторни заболявания в детските градини на територията на община Поморие и Бургас, считано от 23 януари 2020 г. провеждането на учебно възпитателния процес ще се осъществява по преценка на директорите на детските градини, без преустановяване на дейността. Това пише в заповедта си кметът на Поморие Иван Алексиев, подобна заповед е издал и Димитър Николов – кметът на Бургас. И двете заповеди са изпратени до всички детски градини на територията на двете общини.

За да предпазят хлапетата от грипната епидемия детските градини са задължени да спазват следните правила:

  • Повишаване взискателността при провеждане на санитарно-хигиенните и противоепидемични мероприятия и тези, предвидени за работа при зимни условия в детските заведения.
  • Повишаване взискателността при провеждане на филтър, особено в детските заведения, от медицинските специалисти, като деца със съмнение за заболяване да не се допускат в колективите.
  • Да се ограничи достъпът на външни лица в детските заведения, като е препоръчително персонал от градината да води всяко дете до входа откъдето родителите да го взимат.
  • Директорите на детските заведения да осигурят предпазни средства за персонала и да не допускат до работните си места болни служители.
  • Да се извършва трикратна дезинфекция в помещенията и редовна аерация (проветряване) на помещенията, в които са разположени детските колективи.
  • Да се включи в менюто на децата достатъчно количество тонизиращи напитки (билков чай, мляко, прясно изцедени сокове, цитрусови плодове).

Междувременно учениците от Бургас още вчера направиха онлайн петиция, с която настояват за грипна ваканция. В петицията те настояват, че деца от 1 до 12 клас масово ходят болни на училище и заразяват останалите. За по-малко от два часа искането беше събрало 4 хиляди подписа от ученици и родители. Така днес кметът Димитър Николов написа в профила си в Instagram призив към бургаските ученици:

„След стотиците емоционални запитвания, които получих, ви информирам, че току-що разговарях с д-р Паздеров (от РЗИ) и реших да предложа на епидемиологичния щаб обявяването на грипна ваканция от понеделник до петък (27.01 – 31.01). Това е начин превантивно да изпреварим разпространението на грипа. Затова припомням на учениците, че грипната ваканция не е за купони, нито за събиране с приятели (най-вероятно за писане заедно на домашни), а за да се ограничат контактите със заразени с вируса хора“.

От днес не ходят на училище в община Царево, където болните скочили рязко през последните дни. Тридневната грипна ваканция е обявена със заповед на кмета Георги Лапчев. Междувременно главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза пред БНТ, че съвсем скоро е възможно у нас да бъде обявена и национална грипна епидемия. Пикът на епидемията вече се очаква в началото на февруари – показателно е, че в момента над 50 % от всички изследвани проби са положителни за някой от грипните вируси. За първи път тази година се наложи на места да бъде обявявана грипна ваканция в училища преди в града да има грипна епидемия.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град