новини детски

Начало | новини детски | Започва Международният литературен фестивал за деца и младежи, тази година с онлайн срещи с писатели

Започва Международният литературен фестивал за деца и младежи, тази година с онлайн срещи с писатели

Аз детето | 2020-12-14

Започва Международният литературен фестивал за деца и младежи, тази година с онлайн срещи с писатели

Международният литературен фестивал за деца и младежи ще се състои за трета поредна година между 14 и 16 декември, съобщиха организаторите от асоциация „Българска книга“ (АБК).

„Коледа е магия. Четенето е магия. Книгите творят чудеса. Повтаряме тези азбучни истини като мантри, като молитви, като заклинания, защото толкова много ни се иска да вярваме, че можем да сътворим сами чудото. Защото искаме децата да не спират да вярват в Дядо Коледа, в чудесата и това, че добрите винаги побеждават накрая. Затова сме готови на всичко, за да подклаждаме тази вяра! Ето защо ние, организаторите на Международния литературен фестивал за деца и младежи, вече трета година се опитваме да ви срещнем с хората, които творят магията на книгата. Това са неуморните и вдъхновени писатели, преводачи и художници от различни страни и епохи по света. Тази година ще се вихрим в електронното пространство, но книгите си остават при вас, на рафтовете в книжарниците и в подаръчните кутии под елхата само на една ръка и едно желание разстояние“, съобщава Цвета Брестничка, програмен директор на фестивала.

„От 14 до 16 декември ще четем, ще рисуваме, ще дискутираме, ще се вдъхновяваме, ще правим буктрейлъри и ще си спомняме и ще мечтаем заедно.“ – казват организаторите.

Вадим Лазаркевич, Валери Петров, Капка Кънева, Борис Стоилов, Невена Ангелова, Мая Дългъчева, Нели Раданова, Мария Донева, Ненко Генов, Александра Георгиева, Мая Бочева, Марко Зимса са само част от писателите с които деца от всички краища на България ще могат да се срещнат и разговарят онлайн. Програмата ще се излъчва във Facebook страницата на фестивала (https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest/) и YouTube канала им, където ще има и записи на събитията.

Откриването е с виртуалната изложба „Вадим Лазаркевич и неговите вълшебно нарисувани герои“. Същия ден, 14 декември, ще има също магичен четирибой в цветове и форми, среща с писателката Александра Георгиева и с колегата ѝ Марко Зимса. На 15 декември е премиерата на "Магията на приятелството – една книга, много лица“, ще има и среща с писателката Ваня Настанлиева. В разговора „Магията на превода“ ще участват Красимир Проданов, Мария Донева, Мария Енчева, Нели Раданова, Тодор Кенов. В последния ден ще се включат художничката Лиляна Дворянова, писателят Ненко Генов и влогърът Крис Захариев.

Повече информация за участниците и за събитията може да се намери на сайта https://kids.literaryfest.org



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град