новини детски

Начало | новини детски | Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив започна обучението при огромен интерес

Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив започна обучението при огромен интерес

Аз детето | 2021-04-21

Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив започна обучението при огромен интерес

Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив започна обучението на първите записани при огромен интерес и желание от страна на ученици и родители, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив. Децата са изключително мотивирани, ентусиазирани и искрено се забавляват, овладявайки тънкостите на занаятите и изработвайки стъпка по стъпка свое собствено занаятчийско произведение, под вещото ръководство на известни в страната и чужбина майстори от Регионалната занаятчийска камара (РЗК) – Пловдив, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който заедно с представители на РЗК е посетил някои от ателиетата.

Занятията се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки. По проект е предвидено всяко дете да се запознае детайлно с три занаята. Заниманията се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите, в Бакалова къща, Галерия „Занаяти“. През времето на реализация на проекта, по 100 деца на месец ще имат възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти, а в тънкостите им ще ги въвеждат 20 майстори от РЗК, сред които художници, майстори на кукли, по пекарство, художествени тъкани и художествена керамика, обработка на дърво и дърворезба, ремонт на старинно оръжие.

Проектът е на отдел „Култура, археология и културно наследство“ и се реализира в партньорство с РЗК, спечелил финансиране от Министерство на културата в размер на 100 000 лева. Той дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август е предвидено в обучението да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град