За учители

Начало | За учители | Задължителният списък за лятната ваканция може да бъде и такъв – приятен, интересен и радост за всеки ученик

Задължителният списък за лятната ваканция може да бъде и такъв – приятен, интересен и радост за всеки ученик

Аз детето | 2018-06-06

Задължителният списък за лятната ваканция може да бъде и такъв – приятен, интересен и радост за всеки ученик

Със сигурност всеки от нас помни думите „задължителен списък за лятната ваканция“. Сега като възрастни знаем, че този списък беше наистина важен за нашето последващо обучение в по-горния клас през есента. Но като ученици никак не го харесвахме. Работата е там, че нито едно дете не обича нищо, което се нарича „задължително“. Особено пък, когато с най-голямо нетърпение е очаквало дългата почивка далеч от уроци и домашни, топлите летни дни навън и безкрайните игри. И докато мечтаят най-накрая това време да дойде изведнъж получават (огромен поне за тях) списък с книги, упражнения по писане, задачи по математика. На никого това не би му се харесало. Списъците обаче могат и да не бъдат точно такива. Могат да бъдат весели и интересни за децата. Могат да бъдат шарени, пълни както със задължителните неща, така и с някои идеи за летни забавления, които ще накарат децата да почувстват, че задачите не са така трудни за изпълнение и не отнемат от така желаната и очаквана ваканция.

При това такова нещо може да се направи съвсем лесно и простичко. Това доказва Александра Георгиева – начален учител от Бургас. Обзалагаме се, че всичките ѝ ученици я обичат! Ако ние имахме такава учителка също щяхме да я обичаме. На своите първокласници преподавателката е направила най-различния, най-оригиналния и най-интересния списък за лятната ваканция. В него тя е включила разнообразни дейности, които не е задължително да са преподавани в училище, но биха научили децата на много полезни неща. Така например „да направиш таратор“ през лятото не е като да решиш задача по математика, но е интересно, забавно и със сигурност ще осигури на децата някое и друго полезно и практично умение. А пък карането на колело, заедно с писането на истории и четенето дори и на комикси със сигурност съчетава полезното с приятното. И кой знае, накрая от такъв списък децата на г-жа Александрова може и да научат таблицата за умножение през лятото, докато изпълняват и друга точка от списъка, а именно да играят.

Ето как с малко по-разчупено мислене и капка въображение ученето може да е приятно, интересно и невероятно за всички! Смятаме, че Александра Георгиева дава отличен пример и една прекрасна идея. Освен това тя има и сайт (http://podioctopodi.com) в който споделя всички свои мисли, както и публикува важни съобщения за учениците ѝ и техните родители.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град