новини детски

Начало | новини детски | „Забавното четене“ започна и ви предизвиква да четете между редовете

„Забавното четене“ започна и ви предизвиква да четете между редовете

Аз детето | 2016-05-29

„Забавното четене“ започна и ви предизвиква да четете между редовете

Ето че отново е лято и сме сигурни, че ви очакват много нови и вълнуващи приключения, но имаме предложение за вас. Защо не започнете още сега? Изживейте приключение с книжка в ръка, защото „Забавното четене“ вече започна. Тази година нашето „Забавно четене“ е чисто ново и ще ви донесе много нови изненади. Освен че вече е „Забавно четене“ (има лека промяна в името) и ще продължи по-дълго, а не само през лятото, защото четенето не е забавно само през лятото, а през всички сезони, има и ново предизвикателство към вас – да четете между редовете. Това разбира се не означава да гледате празните междуредия, а да разсъждавате над това, което сте прочели: да си извадите поука и да разберете какво още е искал да ви каже авторът. Знайте от нас – във всяка книга има скрито послание, което е различно за всеки читател и това всъщност е едно от най-хубавите и ценни неща в книгите. Така че, четете и разсъждавайте, а след това елате в сайта на „Забавното четене“ и попълнете своя читателски дневник и докато се забавлявате можете и да станете най-четящото дете, а също така и да споделите с нас и с другите деца, какво сте прочели и какво сте разбрали от между редовете!

Сега нека ви разкажем и за самото официално откриване, което беше не по-малко вълнуващо. Повече от 50 деца успяха да дойдат и да се включат на живо в тържественото събитие, което даде старт на националната кампания „Забавното четене“ днес в клуб „Перото“ В Националния дворец на културата.

Главният редактор на Az-deteto.bg Мария Дуковска представи мотото на инициативата за 2016 г. – „Чети между редовете“. Чрез различни събития и активности, организаторите от Az-deteto.bg, Bulgaria ON AIR и dnes.bg ще помагат на младите читатели да разберат по атрактивен и приятен начин колко е важно да се научат да четат критично, с анализ и оценка.

„Много обичам да чета, обичам силата на думите, на словото. Но наскоро се запознах със стряскаща статистика, според която много ученици и млади хора, макар да са грамотни и да четат, не разбират смисъла на прочетеното. По този проблем трябва да се работи от най-ранна детска възраст. Затова подкрепям каузата на „Забавното четене“, която насърчава четенето между редовете“, каза любимата на малки и големи поп певица Михаела Филева по време на официалното откриване на кампанията.

Авторът на „Приключенията на мотовете“ Радостина Николова, която се присъедини към писателите посланици на „Забавното четене“ тази година, представи любимата на децата „Пипи дългото чорапче“ по атрактивен начин, с рисунки и анализ между редовете и добави, че книгите също могат да ти бъдат най-добри приятели и да те подкрепят в трудни моменти, да те научат на много неща и да те отведат в неподозирани светове, просто като си седиш в стаята.

В събитието се включиха още детските писатели Марин Бодаков, Весела Фламбурари, Иван Раденков, Петя Кокудева, Юлия Спиридонова – Юлка, както и дългогодишният посланик на „Забавното четене“ – актрисата Силвия Лулчева.

Традиционния конкурс на „Забавното четене“ за най-четящо дете представи 11-годишната ученичка Неда, която е активен участник в кампанията от самото ѝ създаване. Всички на възраст от 6 до 14 години могат да се регистрират в електронния читателски дневник на сайта Az-deteto.bg и да публикуват информация за прочетените от тях книги до края на годината.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.

Партньор на „Забавното четене“ е УНИЦЕФ България.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град