новини детски

Начало | новини детски | "Забавното лятно четене" 2013 посети Копривщица и Сопот

"Забавното лятно четене" 2013 посети Копривщица и Сопот

Аз детето | 2013-06-05

"Забавното лятно четене" 2013 посети Копривщица и Сопот

След успешния старт на кампанията „Забавното лятно четене“ 2013 в София и посещението ни в Гоце Делчев и Смолян, инициативата продължава и в градовете

Копривщица и Сопот. Там се събраха деца от различни училища, заедно с техни учители, местни културни дейци и гости.

На 4 юни 2013 г. в Копривщица над 50 деца от 3-ти, 6-ти и 7-и клас се събраха за срещата с организаторите от кампанията „Забавното лятно четене“ 2013. Срещата с децата се случи в класното училище „Св. св. Кирил и Методий“, където се видяхме и с тримата посланици на четенето, известни местни личности – Светла Мухова, уредник на музея в града и автор на книги за Георги Бенковски, Елена Чумпова, детски учител и Дора Юрукова, активен читател и приятел на библиотеката в града. Едно от най-интересните преживявания беше демонстрация на урок по български език отпреди 100 години, който изнесе учителката Елена Чумпова. Урокът започна с молитва, като децата цитираха известното стихотворение на Иван Вазов „Молитва“. Същината на урока беше това, че децата, които са по-напреднали в изучаването на учебното съдържание, помагат на съучениците си, влизайки в ролята на показватели, както е било по онова далечно време. Като част от тази си роля, децата прочетоха на глас стихотворение от Петя Дубарова, както и приказките „Диви лебеди“ и „Майчина сълза“, а останалите ученици имаха за задача само да си представят картините, описани в текста, който слушат. По този начин те усетиха как силата на въображението може да завладее съзнанието и да го направи достоен съавтор на велики писатели като Андерсен. „Споделете книгата с приятели и тя ще ви доведе до нещо хубаво“, посъветва Елена Чумпова децата.

Посланикът на четенето в Копривщица Дора Юрукова се обърна към децата с думите: „Четенето е като любов. Никой не може да обясни любовта. Четенето е най-смисленото нещо, което може да правите по време на лятната ваканция. Нека книгата е вашият най-добър приятел, а компютърът – вашият най-добър помощник.

А авторът и посланик Светла Мухова се обърна към децата с думите: „Да обичаме историята си, да я научаваме и да я пазим, за да знаем истината за България.“

Малко по-късно следобед, от кампанията „Забавното лятно четене посетихме и възрожденския град Сопот. Над 30 деца ни посрещнаха в училищната библиотека в СОУ „Иван Вазов“, както и представители на най-малките читатели от детската градина. Като част от подготвената програма, те впечатлиха всички в библиотеката като разказаха различни версии на финала на приказката „Жабата и волът“, демонстрирайки как всеки от нас може сам да сътвори своя приказка, ако не харесва достатъчно оригинала.

Наш посланик на четенето в Сопот стана директорът на Къща-музей „Иван Вазов“ Стефан Филчев. Той посъветва децата да се включат с ентусиазъм в националната кампания и им пожела в Сопот успех в надпреварата с детското четене.

Учениците бяха подготвили и изиграха сценка от разказ за Хитър Петър, а учениците от 6-ти клас на хореографската паралелка представиха на публиката сцени от избрани народни приказки.

Демонстрацията на онлайн читателския дневник събуди интереса на всички деца и в двата града, и те се надпреварваха да отговарят на въпроси за книжки, които вече са прочели. Заедно разгледахме книгите от списъците в рубрика „библиотека“, а децата предложиха книги, които да бъдат добавени към списъка. Малко след края на представянето на дневника голяма част от децата останаха на компютрите в библиотеките, за да се регистрират в Az-deteto.bg/knigi и да започнат да попълват онлайн читателския дневник.

Още снимки можете да видите тук.

Инициативата „Забавното лятно четне“  печели все по-голяма подкрепа. Наши партньори са ЧЕЗ България, "Софарма" АД, Уницеф, Министерство на образованието, младежта и науката, Асоциация “Българска книга", Българска библиотечно-информационна асоциация, Глобални библиотеки и издателствата "Ентусиаст", "Сиела", "ПАН", "БГ Книга", "Инфодар" и "Фют".



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град