Лаборатория

Начало | Лаборатория | Забавна цветна химия

Забавна цветна химия

Мирела Любенова | 2016-12-29

Забавна цветна химия

Сигурно не сте подозирали, но химията може да е забавна и цветна, също като да оцветяваш книжка или направо да рисуваш. Много неща в природата са забавни и цветни, стига да успеем да ги открием. Така например всеки знае, че можете да си направите различни по цвят течности като смесвате определени вещества. Колко яко е това? Но ние сме ви приготвили един още по-интересен експеримент, който ще ви хвърли направо в недоумение. Един цвят се смесва с вода и става друг цвят – представяте ли си? Няма какво повече да ви кажем, освен да започваме!

Ще ви трябват:
листа от червено зеле
1 чаена лъжичка сода
половин чаша оцет
гореща вода от чешмата
студена вода
4 чаши или буркани

Ето какво трябва да направите:

Накъсайте листата от червено зеле на парченца и ги сложете в първата чаша. След това в нея сипете гореща вода и ги оставете да преседят така пет минути. Накрая с помощта на лъжица внимателно извадете парчетата и ги изхвърлете. Нека в чашата да остане само водата, която между другото вече трябва да е леко червеникава. Ако случайно това не е станало, не се тревожете, просто сложете още зеле и го оставете да преседи 10 минути. Понякога така се случва с експериментите, нали затова са експерименти.

В другите 3 чаши налейте студена вода. В едната добавете оцет, във втората содата, а третата оставете просто със студена вода. Накрая и най-важната стъпка, в която се случва целият опит. Във всяка чаша добавете по малко вода, в която сте били накиснали зелето. Гледайте само какво се получава...

В чашата с оцета водата става червена, в тази със содата – синя, а в тази просто с вода тъмносиня. Химията е страхотно нещо, не мислите ли?

Защо се получава това?

Обяснението всъщност е много просто. Сокът, който получихте от зелевите листа съдържа един особен вид пигмент, който е доста чувствителен към киселинността и поради тази причина сменя цветовете си в различните водни разтвори, които направихте. Всичко е една проста химична реакция от страна на пигмента към киселинността. Подобни свойства притежават и цвеклото, къпините, вишните, тъмното грозде и боровинките. Ако ви се намират можете да опитате с тях и да видите какво точно ще се случи.

Знаете ли че накрая ако добавите в един от разтворите малко олио, можете да ги сипете в един и същи буркан и те ще останат разделени въпреки това. Така става още по-интересно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град