малък готвач

Начало | малък готвач | За топла зима: приятен и доста вкусен егног

За топла зима: приятен и доста вкусен егног

Мирела Любенова | 2019-01-02

За топла зима: приятен и доста вкусен егног

Ароматните напитки незабавно могат да ви затоплят в мрачен студен ден, подобряват имунитета и дори развеселяват настроението. Освен това ще запълнят кухнята с невероятни аромати и ще ви накарат да искате да ги вкусите. Споделете някоя топла и апетитна напитка със семейството си или я сипете в термос – съдържанието на витамини ще ви помогне в училище, на път, на разходка или просто у дома. Когато въздухът е изпълнен със зимен студ, означава, че сезонът на топлите напитки и ароматните подправки е започнал! Стоплете се с чашата с топъл ароматен чай или вкусен горещ шоколад – няма да ви оставим да замръзнете тази зима. Как ли? В серия от рецепти ще ви дадем идеи как да разнообразите традиционните напитки и да се стоплите с нещо вкусно!

Рецептата ни този път отново е сладка и топла, но също и много интересна. Тя е за всички вас, които обичат смутита и шейкове. Тя много прилича на тях, само дето е топла и идеална за студено време. Тя е за всички на които коледните и новогодишните празници вече им липсват. Сигурни сме, че много от вас са така. Задълженията отново ни притискат, а беше толкова хубаво да сме безгрижни и да си мислим само за подаръци и цветове. Е – с тази напитка ще си припомните всичко това и ще внесете още малко от тези цветове в ежедневието. Затова защо не се стоплите с един вкусен егног или яйчен пунш! Знаем, че е трудно да си го представите, но от яйцата става чудна напитка. Всъщност това е най-популярната коледна напитка в САЩ и Канада и няма нищо лошо да опитате нещо ново и сгряващо – така че ето ви и рецептата.

Първо и необходимите продукти:

  • 2 чаени чаши прясно мляко
  • половин чаена чаша заквасена сметана
  • 4 жълтъка
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 щипка канела
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 пакетче ванилия

Ще ви трябват също и 2 купички, тенджера, лъжица и красива чаша в която да го сипете. Не забравяйте също така, че в рецептата ще се използва и котлон, така че по-малките от вас е добре да помолят за помощ.

Ето и как става всичко:

В тенджерката сипете млякото, канелата, заквасената сметана, ванилията и индийското орехче. Поставете на котлона и го включете на средна степен и изчакайте да заври. Знаете си вече, че трябва внимателно да следите понеже млякото завира бързо и внезапно. Пък и имате още работа по рецептата.

В купичка отделете жълтъците от белтъците. Лесно е! Просто счупете яйцето на две и прехвърляйте жълтъка от едната черупка в другата над купичката, докато не остане само той в черупките. Става много бързо. Него пък изсипете в другата купичка. Така направете с 4 яйца, за да имате четири жълтъка. Белтъците няма да ви трябват за тази рецепта, но не си помисляйте да ги изхвърляте. Можете с тях да направите нещо друго. Трябва да ви кажем, че става страхотен омлет дори и само от белтъци.

След това разбъркайте жълтъците с 1 супена лъжица и добавяйте малко от сместа с мляко. По-точно: сипвате супена лъжица от нея при жълтъците и меда и разбърквате, след това още една и още една – така докато не станат общо пет. Това се прави, защото иначе жълтъците могат да се пресекат и цялата напитка да отиде на кино.

След това просто сипете и жълтъците в тенджерката и намалете котлона с една степен. Оставете така напитката за около 4-5 минути или докато леко се сгъсти! След това можете да я изсипете в чашка, като естествено изчакате малко, за да не е твърде гореща. Това е! Не е много популярна у нас, но пък е много вкусна.

Не пропускайте да опитате:

Джинджифилово-медено удоволствие
Чай „Снежна приказка“
Горещ шоколад с мед и канела



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град