любопитно

Начало | любопитно | За пръв път от близо 40 години показват оригиналните рисунки от „Мечо Пух“

За пръв път от близо 40 години показват оригиналните рисунки от „Мечо Пух“

Аз детето | 2017-12-18

За пръв път от близо 40 години показват оригиналните рисунки от „Мечо Пух“

Оригиналните рисунки на „Мечо Пух“ са на показ в музея „Виктория и Албърт“ (V&A) за пръв път от близо 40 години този декември като част от най-голямата изложба във Великобритания, посветена на Мечо Пух, Aлън Милн и Ърнест Шепърд, предава Artprice. „Winnie-the-Pooh: Exploring a Classic“ е мултисензорна, игрална изложба, която изследва вълшебния свят на един от най-обичаните измислени герои на всички времена. Изложбата разкрива истинските хора, взаимоотношенията и вдъхновенията зад харизматичното мече, звезда на най-популярната детска книга на всички времена и свят, представящ приятелството, простите радости и любопитната, но нежна природа на детското въображение.

Посетителите ще бъдат отведени на пътешествие, изследващо вълнуващото взаимодействие между текст и илюстрация, хвърлящо нова светлина върху творческото сътрудничество между Милн и Шепърд. Изложбата изследва способността на Милн да разказва истории, включително и прекрасната и хумористична употреба на езика. Тя също така разглежда как Шепърд създава трайни илюстрации, съчетаващи изразителна линия с бяло пространство и умерен хумор, съвпадащ с този на Милн.

„Радвам се, че „Мечо Пух“ ще празнува във V&A, почти 40 години след като зае централно място в музея. От най-голямата колекция в света на рисунки с молив на „Мечо Пух“ до домашен мед от нашите покриви в Южен Кенсингтън, музеят ни е идеалният дом за Пух, Прасчо, Тигър, Йори, Кристофър Робин и приятели. Това е първата ни изложба специално за по-младите семейства и с нетърпение очакваме да посрещнем още едно поколение в магическия, задушевен и радостен свят на Милн“, заяви Тристрам Хънт, директор на музея.

В продължение на повече от 90-годишната история на популярната британска мечка, в изложбата се разкриват архивите на музея „Виктория и Албърт“, компанията „Уолт Дисни“, издателство Егмонт, Shepard Trust и университета на Съри, като представя около 230 творби от 1920 г. до наши дни. Показани са предмети от международно значение, сред които оригинални илюстрации, ръкописи, проби и ранни издания, писма, фотографии, рисунки, керамика и мода, всички с образа на този обичан герой и приятелите му Кристофър Робин, Йори, Канга и Ру, Прасчо, Заек и Тигър.

За пръв път може да се види и скица с молив, с химикал и мастило на Мечо Пух, Кристофър Робин и Прасчо. Международни колекционери заемат двете работи специално за изложбата. Има и видео и аудиоклипове, включително запис от 1929 г. на Милн четящ „Мечо Пух“.

Сред най-голямата селекция от принтове и рисунки, изложбата включва широкомащабна семейна секция, която превъплъщава сцени от най-известните истории с много интерактивни елементи, за да заинтригува малките посетители, включително места за обличане като любимия си герой, дървета разказващи истории и др. Универсално разпознаваеми мотиви от „Мечо Пух“ се представят също в изложбата като балони и чадъри, а думите на Милн са изработени и като игриви скулптури и 3D поезия.

Сред акцентите на изложбата са също ръкописът на Милн на Мечо Пух и страници от ръкописа на „House at Pooh Corner“ от библиотеката Wren в колежа Тринити, Кеймбридж. Портрети на Мечо Пух на Шепърд, направен чрез копиране на реалните играчки на сина на Милн – Кристофър и оригиналните скици на горския пейзаж. Чаен Сервиз „Кристофър Робин“, представен на принцеса Елизабет през 1928 г., зает от Нейно Величество Кралицата и нейната кралска колекция. Изключително голям брой оригинални рисунки с молив, химикал и мастило за двете книги, сред които и най-известните илюстрации.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град