новини детски

Начало | новини детски | За по-леки раници: безплатни електронни учебници от 1 до 7 клас

За по-леки раници: безплатни електронни учебници от 1 до 7 клас

Аз детето | 2018-09-14

За по-леки раници: безплатни електронни учебници от 1 до 7 клас

От тази учебна година учениците от 1 до 7 клас ще могат да ползват безплатно електронни варианти на хартиените учебници. Електронно четимите учебници ще бъдат в pdf формат и ще могат да се ползват през компютри, мобилни телефони или таблети от сайтовете на издателствата или на Министерството на образованието и науката (МОН). Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова коментира пред „Дневник“, че силно се надява електронните варианти да бъдат използвани в учебните часове, за да не се налага учениците да носят хартиените учебници в раниците си.

Използването на електронно четимите варианти може да става на проектори в класните стаи, както и на лични устройства на учениците. Като мярка за намаляване на тежестта на ученическите раници през април т. г. правителството отпусна средства за осигуряване на достъп до електронни учебници. Става въпрос за копия на хартиените варианти от 1 до 7 клас, които също са безплатни. Остава възможността учителите да изберат учебник на конкретно издателство, по който желаят да преподават. Платени остават електронните учебници на издателствата, които са различни от хартиените и имат включени интерактивни игри, упражнения и други.

Повечето от издателствата вече са качили електронните варианти на учебниците на сайтовете си. Издателство „Просвета“, което издава учебници по всички предмети от 1 до 7 клас, е публикувало електронно четимите варианти, които са достъпни през интернет браузъри. Срещу заплащане издателството продължава да предлага и електронни учебници, които са различни от хартиените варианти и имат интерактивни упражнения. В секцията за електронно четими учебници на сайта на дистрибутора на издателствата „Анубис“ и „Булвест“ е публикувано съобщение, че услугата е временно недостъпна във връзка с преминаването към новата учебна година. Издателство „Архимед“, което издава учебници по математика“ и информационни технологии“, вече е публикувало pdf копия на учебниците на сайта си. Електронни варианти на учебниците, които предлага, е публикувало и издателство „Изкуства“. На сайта на „Питагор“ има раздел за електронните варианти на учебници, но той още не е активен.

„От образователното министерство съветват учителите да не изискват в учебните часове материали, които натоварват раниците на учениците. Препоръката е да не се изисква носенето на сборници или помагала в училище, а те да се използват само вкъщи. „Един буквар например тежи 257 или 302 грама. Другите пособия тежат повече“, коментира зам.-министър Таня Михайлова. Блоковете от часове по даден предмет са сред мерките, които образователното министерство препоръчва на учителите като мярка за намаляване броя на учебниците и тетрадките, носени от учениците. От министерството казват, че тази мярка е възможна само за някои от предметите, но не и за математиката например.

Снимка: Az-deteto.bgКоментари
2 коментара

Prolet , 15 г.,

Публикувано на 15.09.2018

Там е работата, че учебниците мужду 8 и 12 клас са много по-тежки.

Иван Пършоров Пършоров, 73 г.,

Публикувано на 04.11.2018

Не разбирам къде са безплатните онлайн учебници за 7 клас???!!!

От редакцията: Здравейте! На този линк от МОН https://www.mon.bg/bg/100428 Има списък с други линкове на безплатни учебници по предметите подредени по издателства!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град