покани

Начало | покани | За първи път в България: детска конференция за посветена на Конвенцията за правата на детето

За първи път в България: детска конференция за посветена на Конвенцията за правата на детето

Аз детето | 2014-05-19

За първи път в България: детска конференция за  посветена на Конвенцията за правата на детето

Полският институт в София кани всички деца с мнение, които не се страхуват да го изразят на първата по рода си детска конференция посветена на Конвенцията за правата на детето. Конференцията ще се състои на 31-ви май, събота от 11 ч. в Полския институт, който се намира на адрес ул. "Веслец" № 12.
Водещ на това интересно събитие, ще бъде детската писателка и посланик на "Забавното лятно четене" Петя Кокудева.

Петя Кокудева е поетеса, авторка на книги за деца.  Тя е фантазьор, пътешественик и страстен (по)читател на литературата за деца. Автор на книги с детски стихотворения за възрастни – “Лулу” (2011) и “Малки същества” (2014). Завършила е журналистика и творческо писане, работи като копирайтър. Често се среща с деца из България, за да умуват и лудуват заедно.

Конвенцията за правата на детето  е международна конвенция, приета от Общото събрание на ООН на 20.11.1989 и в нея са записани всички права на децата.
Приемането на този документ е едно от най-важните постижения на Полша в спазването на правата на детето. През 1978 г. Полша предлага на Комисията по правата на човека към ООН да приеме този акт и представя проект, който с течение на времето е осъвременен два пъти. Въз основа на Конвенцията е съставен орган – Комитет за правата на детето, който следи нейното прилагане в държавите, които са я ратифицирали.

 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град