За учители

Начало | За учители | За хубаво начало и вдъхновени ученици започнете урока по български език или литература с обща приказка

За хубаво начало и вдъхновени ученици започнете урока по български език или литература с обща приказка

Аз детето | 2019-05-07

За хубаво начало и вдъхновени ученици започнете урока по български език или литература с обща приказка

Всеки учител знае, че понякога е доста трудно да се справиш с учениците. Независимо на каква възраст са и дали обичат и харесват часовете по български език и литература или пък предпочитат математика, понякога просто не могат да се съсредоточат. И тогава часът се провежда наистина трудно и учителят често се превръща в пазач, а пък на децата никак не им се харесват непрекъснатите забележки. Според Пенка Георгиева от столичното 96 СУ „Лев Н. Толстой“ обаче има един много лесен, приятен и интересен способ, с който можете да накарате учениците бързо да се съсредоточат и дори да им хареса, че точно в този момент ще им преподавате вие и че ще имат български език или литература. Вярно е, че ще отнеме около 10 минути от часа, но пък по-добре да изгубите 10 минути, отколкото целия час да не ви слушат. Освен това може да се каже, че идеята на Пенка Георгиева си е точно по темата. Нейните ученици от 5-ти до 10-ти клас не само, че харесват нейния способ, но и нямат търпение да имат часове с нея, за да могат да направят именно това. Очакват го с нетърпение всеки път.

За какво точно става въпрос? Много просто – всеки ден 10 минути след началото на часа учениците пишат обща приказка. Просто и лесно, но много ефективно. За целта ви трябва само един лист хартия и тема на приказка, която да зададете. Може да е цяло заглавие или пък просто да бъде приказка за лъв, за фея, за рицар, за първото влюбване (за по-големите ученици). След това се започва от първия чин до последния. Всяко дете трябва да напише по три изречения, след което да предаде листа на другарчето си по чин. Така се изреждат всички деца, а накрая вие прочитате пред всички каква обща приказка се е получила.

Резултатите винаги са забавни, интересни и на всеки ученик след това му е приятно да започне и сериозната част от урока – твърди преподавателката. Идеята е лесна и проста, но много ефикасна – опитайте и ще се уверите, твърди тя.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град