важните неща

Начало | важните неща | За деца и родители: хитрости за успешен старт на учебната година

За деца и родители: хитрости за успешен старт на учебната година

Аз детето | 2017-09-07

За деца и родители: хитрости за успешен старт на учебната година

15 септември е вълнуващ ден за всички. Независимо дали сте родители на ученици или пък на самите вас предстои да прекрачите прага на училището. За първи или за пореден път – това няма голямо значение. Този ден си носи един особен заряд – сбогуваме се с лятото и безгрижните дни и казваме „здравей“ на задълженията, но и на приятелите и на многото нови знания за света, които ще получим. На забавните училищни мигове и на удовлетворението от учителските похвали. Стига да преживеем периода на свикването с новия режим. Да, ще кажете, че това не е точно нов режим, освен ако не си първокласник, но замислете се. Цяло лято е доста време в което да забравите училището, ставането рано и задълженията по домашните. Това се забравя дори за седмица, а какво остава за няколко месеца. Точно затова ви казвахме, че първият учебен ден носи особен заряд: хем е прекрасен, хем не чак толкова. Учебната година си е изпитание – и за вас, и за родителите ви.

Затова решихме специално за вас да съберем няколко лесни за изпълнение и много полезни хитрости, които можете да започнете да правите още днес и които в крайна сметка ще направят учебната ви година лесна и приятна. А родителите ви ще си спестят целия стрес покрай нея и ще могат да ви помагат по-лесно и без излишни притеснения за всичко – понякога дори и за трудните домашни.

Направете си домашно пространство за обучение

За да е приятно и лесно ученето вкъщи е повече от задължително да си имате свое кътче в което да учите. Повярвайте – ученето на леглото не е хубаво, колкото и приятно да звучи. Доказано е, че когато учите на дивана или полегнали на леглото не само, че запомняте по-трудно и по-малко, но и си е доста вредно. Затова си изберете кътче от дома, което да си е само ваше и да е само за домашни и учене на уроци. Не е нужно да е голямо – по-важното е да е правилно подредено. Малко бюро или дори масичка във вашата стая или в хола са идеални. На нея трябва да бъдат поставени само неща, необходими за училище – моливи, химикалки, учебници, тетрадки, калкулатор, пергел и всичко друго, което ви е необходимо. В специално купени за целта моливници, в такива направени от вас или дори просто в украсени с боички буркани – ето така можете да подредите още отсега мястото ви за учене. А много бързо след 15 септември ще се убедите, че сте постъпили добре като сте ни послушали.

Маркирайте тетрадките

От много труден опит знаем, че никак не е лесно да си намериш необходимата тетрадка по съответния предмет понякога. Всъщност на нас ни се случваше доста често – едва ли не всеки път, когато пишехме домашни. Не само че обичахме да си купуваме еднакви тетрадки, но дори и различни да бяха, пак не запомняхме коя за какво е. А тъй като бяхме много подредени, тетрадките ни седяха на една спретната купчинка върху бюрото и се започваше голямото ровене и ядосване защо не намираме тази, която ни трябва точно сега. А то си имало много лесен начин, който сега споделяме с вас. Просто ги маркирайте с различни цветове – цветна хартия с тиксо или направо цветно тиксо. Трябва ви малко парченце, което да залепите отстрани на тетрадката и просто да си запомните: червено – математика, синьо – литература, жълто – история и така нататък. Ще намирате необходимата ви само с един поглед.

Направете ставането за училище по-весело

Сложете за аларма на телефона си любима песен, която сменяте на всеки две седмици – това е най-лесният и приятен начин. Всеки път, когато станете навреме или въобще, когато ставате се награждавайте с по едно желирано мече преди закуска – това също много помага. Естествено родителите ви трябва да знаят за този стимул! С помощта на мама направете листчета с кратки смешки или вдъхновяващи мисли. Напишете ги с красив почерк – украсете с цвете, сърчице или звездичка и ги поставете в специална красива торбичка или пък несесерче. Така всеки ден, когато станете, изтегляйте по едно такова листче – звучи просто и дори не особено интересно, но опитайте и ще видите как училищният ден и изобщо всеки ден става по-приятен и интересен.

Това е от нас засега, но скоро ще се включим и с още интересни съвети!

Снимки: pixabay.com

Тук ще намерите и още куп интересни неща за новата учебна година!



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 08.09.2017

Много благодаря! Ще се опитам да ги направя!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град