новини детски

Начало | новини детски | За Деня на будителите деца четоха на пътниците в градския транспорт

За Деня на будителите деца четоха на пътниците в градския транспорт

Аз детето | 2017-10-31

За Деня на будителите деца четоха на пътниците в градския транспорт

Ученици от ЧСУ „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ излязоха от класните стаи днес, за да четат на глас любими български произведения пред пътниците в няколко линии на градския транспорт във Варна. Произведения на Иван Вазов, Христо Ботев, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Стоян Михайловски, Петко Славейков, Николай Зидаров и още велики български класици прозвучаха в автобусите с № 22 и 41 и в тролейбусните линии 83, 86 и 88 в навечерието на Деня на Народните будители и в „Националната седмица на четенето“, организирана от Министерството на образованието и науката на България.

„Акцията „Четящ автобус“ на ЧСУ „Юрий Гагарин“ цели да събуди и развие интереса на всички граждани към националното литературно наследство, любов към българския език и култура. Конкретната цел на учениците и учителите от Училището на бъдещето е да популяризира значими произведения на български автори и народни будители и в навечерието на този важен за българската култура и образование празник, да изтъкне ролята на училището като институция, създаваща, обучаваща и възпитаваща отговорни и будни млади хора, коментира директорът на училището Пенка Стоева. „Знаете, че нашите ученици ежедневно пътуват, сред тях има четящи, докато пътуват от града до училището, което е извън Варна. Така се роди идеята за четящите автобуси. Впоследствие решихме да прехвърлим инициативата в градските автобуси като я свържем с Деня на народните будители“ – разказа още г-жа Стоева.

Пътниците в автобусите днес останаха очаровани от младите гости на пътуването, а мнозина снимаха с телефони изпълненията им.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град