важните неща

Начало | важните неща | Време е за революция в детското хранене

Време е за революция в детското хранене

Аз детето | 2017-05-19

Време е за революция в детското хранене

Здравословна, прясна и вкусна храна в детските градини и училищата – кой родител не би се подписал под такова искане? И въпреки това, според статистиката, България е на 5-о място по затлъстяване при децата в Европа, а една трета от учениците у нас всеки ден изяждат нещо сладко и тестено и изпиват поне една безалкохолна подсладена напитка. И тъй като кампаниите и разработваните от държавата програми за въвеждане на здравословното хранене в детските градини и училищата засега не дават удовлетворителен резултат, група доброволци опитват да променят нагласата на обществото като популяризират у нас инициативата на световноизвестният британски готвач Джейми Оливър „Революция в храненето“.

На 19 и 20 май те ще се включат в Световния ден на революцията в храненето (Food Revolution Day) в опит да привлекат към здравословното хранене деца, родители и учители и да обърнат вниманието на обществото към проблема с приемането на вредна и преработена храна, предизвикваща наднормено тегло, затлъстяване, диабет тип 2, хиперактивност и метаболитен синдром. Денят е отбелязван вече два пъти у нас, но за първи път излиза извън рамките на столицата и ще стигне до повечето големи градове в страната. Световният ден на революцията в храненето – 19 май, се отбелязва от 2012 г. насам по инициатива на Джейми Оливър – готвач, телевизионна звезда, автор на поредица от готварски книги и една от най-популярните личности на Великобритания. С телевизионната серия Jamie’s School Dinners през 2004 г. Оливър започва безпрецедентна кампания за „качествена и готина храна“ за учениците и обявява, че така ще извърши най-голямата гастрономическа революция във Великобритания. Година по-късно революцията се прехвърля и в САЩ, като му носи неведнъж проблеми с официалните власти, но постига поредица от „малки победи“, като това да спре подслаждането със захар на млякото, получавано за закуска. В деня на революцията всяка година Джейми Оливър готви с деца и ги учи как да изпитват удоволствие от здравословната храна, а шоуто му се излъчва по цял свят и има огромна аудитория.

Кампанията е насочена към децата между 3 и 15 години и техните родители. Акцията ще започне на 19 май, когато в център „Музейко“ децата ще могат да засадят плодове, зеленчуци и подправки, както и да приготвят храна от пресни продукти. Участието става с билет за центъра, а за готварските упражнения – и с предварително записване. В събота в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Добрич, Монтана, Севлиево, Казанлък, Кърджали и Момчилград ще има безплатни кулинарни работилници, в които малчуганите ще се учат да готвят или ще правят картини от храна, докато обсъждат ползите от това да предпочетат плодовете и зеленчуците пред шоколадите и подсладените закуски. Акцент в програмата е работилницата в София, която ще бъде водена от един от най-титулуваните готвачи в страната – шеф Жоро Иванов, президент на неправителствена организация „Евро-Ток България“, обединяваща най-добрите кулинари у нас.

Участниците в „Революцията“ са поканени да се включат и в национален конкурс за детска рисунка, който ще завърши с награди. Организаторите очакват тази година в инициативата да се включат около хиляда деца от цялата страна. Интересът към работилниците ги е изненадал и повечето места вече са ангажирани. Въпреки това призовават желаещите да не се отказват да се включат в световния ден и препоръчват: „Отбележете деня и пригответе заедно с децата си нещо вкусно и и здравословно“. А за следващата година се подготвят за повече събития с повече свободни места.

Източник на информацията: www.dnevnik.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град