любопитно

Начало | любопитно | Време е за приключения: лятото е тук!

Време е за приключения: лятото е тук!

Аз детето | 2017-06-21

Време е за приключения: лятото е тук!

Лятното слънцестоене настъпи днес в 07:24 часа. Това е най-дългият ден в годината, който е с продължителност 15 часа и 19 минути. За всички нас това означава, че лятото най-накрая официално дойде и вече можем да отидем на почивка и море. Вече нямаме извинение и трябва да започнем да правим това, което сме планирали през всички останали сезони за лятото. Време е за дълги игри навън, за весели семейни почивки и за много, много летни приключения. За най-вкусния сладолед на света и за приятни прохладни дни пред басейна или в морето. Лятото е един чудесен сезон, нали?

Първия ден на лятото, който официално се нарича лятно слънцестоене обикновено е между 20 и 23 юни. От научна гледна точка трябва да знаете, че днес земната ос се накланя към Слънцето и това ще е така до септември. Това за нас означава по-топло време и по-дълги дни. За хората, които живеят в южното полукълбо обаче означава по-студено време и по-кратки дни. Разбира се, не бива да се притеснявате за тях чак толкова, защото доскоро беше обратното и те се радваха на интересно лято, а сега е наш ред.

Лятното слънцестоене е най-дългия ден от годината. Това не означава, че нашият ден има повече от 24 часа в него – ние просто имаме повече слънчева светлина, отколкото всеки друг ден. На лятното слънцестоене имаме между 15 и 20 часа слънчева светлина, в зависимост от това къде се намирате в света.

Този ден е бил много специален в древни времена и дори са се организирали празници. И знаете ли, защо пък не да не си спретнете набързо и вие един празник за първия летен ден. Да, вярно, че в миналото хората не са имали компютри и други джаджи, ама това въобще не значи, че не са се забавлявали. Само прочетете това!

В Древен Рим хората са имали празник наречен Фестивалът на Весталия, който продължавал от 7-ми до 20-ти юни и бил подготовка за лятото. Провеждал се е в чест на богинята Веста и на него освен познатите ритуали по почитането на боговете е имало и много храна и танци за всички. Какъв купон само! В Швеция пък например все още също празнуват лятното слънцестоене. Още от древни времена се събирали около големи и високи дървета и танцували, а след това се къпели в реката. Смятало се, че по този начин се молели на слънцето да не изсушава реколтата им през лятото. Естествено сега не е точно така, но традицията за танци и къпане в реката се е запазила и до днес.

Вече мислите ли как вие можете да се възползвате от дългия ден? Имаме за вас няколко забавни предложения:

  • Излезте навън, свалете обувките и се разходете боси по тревата в парка или в двора. Забавно е и определено доставя усещането за лято!
  • Ако тази идея не ви допада толкова, то можете да си купите балони, да ги напълните с вода, да викнете приятели и да си направите една забавна битка с водни бомбички.
  • Направете си домашен сладолед – тук имаме много рецепти.
  • Излезте навън, вземете си разхладителна напитка и прочетете някоя книга в парка – приятно е!
  • Изберете си някоя игра оттук и просто играйте!

Каквото и да решите, възползвайте се от деня! Желаем ви незабравимо и безгрижно лято, изпълнено с приключения!



Коментари
1 коментар

Адри , ,

Публикувано на 21.06.2017

Весело лято на всички! Идеите за деня много ми харесват и непременно ще се възползвам. Доскоро!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град