покани

Начало | покани | Време е за мартеници в Националния етнографски музей

Време е за мартеници в Националния етнографски музей

Аз детето | 2017-02-16

Време е за мартеници в Националния етнографски музей

От 15 февруари до 5 март Националният етнографски музей и „Задругата на майсторите“ от София организират изложба-базар на мартеници. Майсторките Елизабета Иванова, Надежда Ганчева, Цветанка Абаджиева, Величка Георгиева, Николина Нейкова и Елена Бутакова изработват над 300 модела мартеници предимно от естествени материали – вълна, памук, дърво и метал. Шестте майсторки се стремят да възпроизвеждат най-напред традиционните образци на мартеници, като всяка според своите възможности и въображение развива по уникален начин тази традиция.

В рамките на кампанията на ИЕФЕМ – БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за създаване на модерен образователен център в музея, ще бъдат проведени две ателиета за мартеници за деца на 18 и 25 февруари от 10 до 16 часа. Входът е с редовни билети за музея, като събраните средства ще се използват за ремонта и оборудването на бъдещия образователен център. Материалите за мартениците са осигурени от ИЕФЕМ.

По време на ателиетата посетителите ще могат да се запознаят с анимационния сериал „Златната ябълка“ и да си харесат един от артикулите на Студио „Змей“ за подпомагане на проекта. Продуцентите на филма са партньор на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“, а консултант на проекта е доц. д-р Вихра Баева, ръководител на секция Етнология на словесните традиции при ИЕФЕМ.

Заповядайте!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град