любопитно

Начало | любопитно | Време е за коледно настроение: над един милион лампички озариха Кралската ботаническа градина в Лондон

Време е за коледно настроение: над един милион лампички озариха Кралската ботаническа градина в Лондон

Аз детето | 2018-11-23

Време е за коледно настроение: над един милион лампички озариха Кралската ботаническа градина в Лондон

Извадихте ли вече коледната украса – шарените топки, шишарки, звездички и други подобни украси за елхата. А окачихте ли лампичките? Не се притеснявайте – вече не е рано. След като дори и в Лондон една от най-посещаваните туристически атракции вече грейна, значи и вашата стая също може! Кралската ботаническа градина запали своите над един милион лампички и хиляди лазери, за да зарадва своите почитатели. Специално за предстоящия празничен сезон беше изградена уникална светлинна инсталация, състояща се от светлинни гирлянди с дължина от над 2 километра.

И макар лампичките да са наистина красиви, това което е уникално е самата ботаническа градина! Тя представлява исторически парков ландшафт, оформян в периода от 17 до 20 век. Началото на Кралската ботаническа градина е поставено през 1759 г. и през 2009 г. е отбелязана нейната 250-годишнина. Колекцията от живи растения съдържа 30 000 различни вида и е най-голямата в света, а 7 милиона екземпляра се съхраняват в хербаризиран вид. Библиотеката съдържа 750 000 тома литература, както и над 175 000 рисунки и илюстрации на цветя. Екзотичните градини са създадени в парка „Кю“ от лорд Тюксбъри, след което са разширени от принцеса Аугуста фон Сакс-Гота (вдовица на уелския принц Фредерик), по чиято поръчка архитектът Уилям Чеймбърс построява няколко сгради. От тях е запазена високата Китайска пагода от 1761 г.

Синът на Аугуста, крал Джордж III, също прави подобрения и присъединява простата тухлена сграда, известна днес като „Двореца Кю“, в която се отглеждали децата на кралското семейство. Известната като „Палмовата къща“ оранжерия, която е емблематична за градината е създадена между 1844 и 1848 г. от архитект Децимус Бъртън и инженер Ричард Търнър. Това е първата голяма структура, изградена от ковано желязо, а стъклата са ръчна изработка. „Temperate House“ – 2 пъти по-голяма по размер, датира от 19 век. Това е най-голямата съществуваща оранжерия от Викторианската епоха.

Искате ли да видите още от тази невероятна красота и да се „заразите“ с още малко весело коледно настроение през ноември? Тогава надникнете в нашия фотопоглед като кликнете точно тук!

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град