зоокът

Начало | зоокът | Време е да слагаме хранилките за птички!

Време е да слагаме хранилките за птички!

Аз детето | 2016-11-29

Време е да слагаме хранилките за птички!

С понижаването на температурите и падането на първия сняг за тази зима, дойде време да поставим хранилките за птици. Крилатите имат нужда от допълнителна енергия, за да оцелеят през студените месеци, тъй като насекомите, тяхната естествена храна, рязко намаляват. Пойните птици, оставащи у нас през зимата, имат нужда от достатъчно енергийна храна, за да запазят телцата си топли и да продължат да бъдат активни. От нас зависи да ги запазим и да им помогнем, няма на кого друг да разчитат, нали се казва, че сме най-умните в природата. Пък и е супер забавно да наблюдаваш как различни птички ядат от хранилката, която ти си закачил и редовно пълниш със семена.

Най-подходяща за тях е богатата на мазнини храна – суров слънчоглед или други неосолени семена. Хранилките се поставят на около 2 метра височина, когато са закачени на дърво в парка или двора, а на балкона трябва да бъдат недостъпни за котки.

Голям, син, черен или дългоопашат синигер, горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове ще долитат често до хранилката. Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще започнат да идват редовно и ще стават все повече и повече. Важно е хранилката да не остава празна, защото птиците разчитат на семената в нея.

Поставянето на хранилки за птици през зимните месеци е част от кампанията „Зрънце любов“, която Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира за осми път. Целта на кампанията е не само да помогне на малките крилати обитатели на парковете и градините в критичните за тях зимни дни, но и да стимулира хората да потърсят един по-необичаен контакт с природата. Затова и мотото на кампанията тази година е „Птиците на твоя прозорец“. Пъстрите птици могат да внесат много цвят и радост в домовете ни, дори и наблюдавайки ги от разстояние. Всяка хранилка е знак, че някой го е грижа как пойните птици ще преживеят зимата. Хранилка се прави много лесно с подръчни материали. Всеки може да отбележи хранилката си на интерактивната карта (bspb.org/bg/bhouse/ok.html), където вече над 1000 души от цяла България са обозначили своята грижа за природата.

Наблюдаването на птици (т. нар. birdwatching) има дългогодишни традиции в редица страни в Европа. Това е занимание, подходящо за различни възрасти и може да се практикува както в природата, така и през прозореца. За да разберете кой каца на вашата хранилка и лакомо изяжда семената, които оставяте, може да използвате специализирани книги, наречени определители.

По информация на БДЗП, снимка: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град