спорт

Начало | спорт | Водната топка – най-полезният и приятен спорт след плуването

Водната топка – най-полезният и приятен спорт след плуването

Аз детето | 2015-05-05

Водната топка – най-полезният и приятен спорт след плуването

Водната топка, за разлика от подводните спортове, за които вече говорихме, е много хубава, лесна и приятна. Затова често се препоръчва за децата, които обичат водните спортове и искат да опитат нещо различно от плуването. В случая за този спорт има специални клубове за деца дори и в България. Най-известните ни отбори по водна топка са СК "Комодор" Варна, Дръзки "Дражев" и КВТ "Черно Море 1948". Водната топка е наричана и с по-претенциозните имена водно поло или ватерпол, така че когато срещнете някое от тези имена, знайте, че е един и същи спорт – водна топка.

Този спорт е отборен, който обединява най-добрите аспекти от футбола, баскетбола и хокея. Също като във футбола целта на всеки отбор е да вкара топката в противниковата врата. Колкото до баскетбола, водната топка прилича на него, защото в този спорт, както и в другия, се изискват бързи реакции с топката и точен мерник. Като цяло всеки отбор по водна топка се състои от шест играча и един вратар. Целта на отборите е да отбележат колкото се може повече голове във вратата на противника. Една игра се състои от четири части, като всяка част при децата продължава по 5 минути, а при мъжете – по 8. Има три почивки, две от които са по две минути, а голямата почивка след втората част е пет минути. Преди всяка част топката се хвърля от един от съдиите в центъра на игрището и спринтьорите от всеки отбор се състезават за топката. Отборът, чийто спринтьор достигне първи до нея, я печели. Фалът във водната топка е много често срещан. Той се получава когато играч потопи противник или се държи неспортменски. Фалът се изпълнява, като подадеш на играч от своя отбор или си подхвърлиш топката. Ако фалът е на разстояние повече от пет метра тогава играчът, който го изпълнява, може да стреля. Дузпа се получава, когато играч потопи играч от друг отбор в своето наказателно поле. Съдията може да изгонва играч при груб фал или неспортменски прояви. Също така съдията може да изгонва и треньор ако той обижда или вика много силно. Ако един играч е натрупал три изгонвания, тогава той е изгонен до края на мача с право на смяна. Обикновено вратарите използват трамбовка, а нападателите и защитниците - кроул. Във водната топка са позволени безкрайно много смени. Могат да се използват и "тайм аутове". Всеки отбор има право на три тайм аута. След тайм аута се изпълнява "мъртво време". То се изпълнява като отбора, който е взел тайм аут, влиза в половината на другия. Вратарят изпълнява, като подава на свой играч, а играча подава на своите съотборници.

Историята на водната топка като отборен спорт започва още през 19-ти век, когато хората смятали, че този спорт демонстрира сила и отлични плувни умения. Първите демонстрации на водна топка са проведени в Англия и Шотландия, където водните спортове били представяни по панаири и фестивали. Водната топка за мъже е сред първите отборни спортове, включени в съвременните Олимпийски игри през 1900 година. Сега този спорт е популярен в много страни, особено в Европа – Сърбия, Русия, Италия, Гърция, Унгария, като все по-голяма популярност набира и у нас. Водното поло е подходящо за всички – мъже, жени и деца. Правилата на водна топка първоначално били разработени в края на деветнадесети век във Великобритания от Уилям Уилсън. Смята се, че Уилсът е и създател на водната топка. Той бил футболен треньор от клуб в Глазгоу и за да поддържа формата на своите момчета измислил този вид спорт. Първите игри на "воден футбол", както той го наричал тогава са се играли в Арлингтън в края на 1800 година,  с топка, изработена от каучук. Този "воден футбол" започва да се нарича "водна топка" на базата на английски произношението на думата Balti за топка. През най-ранните мачове по водна топка била  позволена грубата сила, борбата и задържане на противниковите играчи под водата. Днес тези груби методи за строго забранени.

Водната топка се препоръчва изключително за деца, защото е забавен спорт свързан с водата, от който има и редица ползи:

  • Изгражда издръжливост – често по време на игра, макар и в малък басейн, на играчите са налага да плуват по 7 метра за игра.
  • Изграждане на обща сила на тялото е друга полза за здравето на водна топка, тъй като тя кара всеки мускул да се движи по време на игра.
  • Една от ползите за здравето от водно поло включва укрепване и тонизиране на ръцете поради постоянното хвърляне на топката.
  • Мускулите на краката също се тонизират, тъй като краката трябва да са в постоянно движение.
  • Водна топка подобрява здравето на сърдечносъдовата система.
  • Изграждане на гъвкавост е една от най-големите ползи за здравето от водно поло, защото играчите трябва да бъдат гъвкави, за да са добри този спорт.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град