интересно

Начало | интересно | Вкусен въпрос: Как поставят дъвките в средата на близалките?

Вкусен въпрос: Как поставят дъвките в средата на близалките?

Аз детето | 2017-07-31

Вкусен въпрос: Как поставят дъвките в средата на близалките?

„Като дете в сладкарница“ – чували ли сте някога този израз? А знаете ли какво означава? Ако сте дете и сте били в сладкарница, което е ясно, то със сигурност разбирате точно какво означава. Ако все още не сте се досетили, знайте, че изразът се използва, когато искаме да опишем някакво огромно вълнение от нещо. Представете си само: влизате в сладкарницата и оглеждате витрината пълна с най-чудните торти и сладкиши. Или пък докато сте на пазар с мама или татко в магазина няма как да не погледнете и към рафтовете с бонбоните и сладките неща. Като сме на тази тема – какви бонбони харесвате: желирани или шоколадови? А какво ще кажете за близалките? За някои деца близалката е единственото и най-хубаво сладко нещо, защото можеш да я ядеш с часове и тя не свършва и не свършва...

Близалките са създадени много отдавна – трябва да знаете това. Никой не знае със сигурност кой е първият човек сложил твърд бонбон на пръчка, който да може да се яде лесно. Смята се, че дори и праисторическите хора са имали нещо подобно на близалки, а тези, които ние познаваме днес са станали популярни около 1800-ната година, което си е много, много отдавна. Въпреки това масовото производство на тези твърди бонбони на клечка не е започнало до началото на 20-ти век. След това с течение на времето близалките започнали да се произвеждат във всякакви форми и с всякакви вкусове, а много често в средата съдържали и специални лакомства като шоколад, друг бонбон или дъвки. Няма как да не сте опитвали и вие такава близалка и да не сте се чудили как по-точно са сложили това нещо по средата. Е, ние сме тук и сме готови да ви кажем!

Повечето близалки са направени от комбинация от едни и същи основни съставки: захар, вода, царевичен сироп и аромати. Захарта и сиропът от царевица се смесват с вода и се загряват до получаване на сладък гъст разтвор. Когато разтворът достигне 154 ° C, което е известно като стадий на максимална твърдост, могат да се добавят ароматизатори. На този етап разтворът има консистенцията на пластилин и може да бъде оформен и излят лесно във всякакви форми. Когато се охлади, се превръща в твърдо вещество с консистенция подобна на стъклото, което лесно може да се счупи или напука.

По време на производствения процес е лесно да се вмъкнат в разтвора дъвка или различни други съставки, преди да се охлади и втвърди. Съвременните методи за масово производство позволяват на компаниите да произвеждат невероятни количества близалки. Например, Spangler Candy Company прави над един милиард всяка година, а Tootsie Roll Industries произвежда около 16 милиона близалки всеки ден! Това е всичко за „голямата тайна“ на близалките със скрити лакомства в тях!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град