малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусен коледен подарък, който да направите в последния момент

Вкусен коледен подарък, който да направите в последния момент

Аз детето | 2019-12-23

Вкусен коледен подарък, който да направите в последния момент

Едно от най-хубавите преживявания на коледните празници, освен че сте заедно със семейството, е когато давате подаръци. Съгласни сте, нали? Много по-хубаво е от това да получаваш. Да виждаш усмивката на лицето на получателя на подаръка, радостта... Нима сте забравили за подаръка на най-близкия си приятел или член на семейството... Не се тревожете, имаме идеалния подарък за вас, който ей сега да направите. Нали знаете, че най-специалните подаръци са тези за които сте отделили време да направите сами. Важното е да са от сърце, без значение колко са големи и скъпи и дали са купени от магазина или не. Така че защо не направите бисквитки с вкусна глазура в традиционни коледни форми, които да опаковате или пък да направите ядки с вкусна глазура, които да поднесете в красив буркан. Всеки ще хареса такива вкусни празнични лакомства, направени с любов.

Захарни коледни сладки

За самите сладки ще ви трябват:

  • 1 и ½ чаени чаши брашно
  • 1 и ½ супена лъжица бакпулвер
  • ¼ супена лъжица сол
  • 100 г масло със стайна температура
  • ½ чаена чаша бяла захар
  • 1 яйце
  • 3 супени лъжици мляко
  • 1 пакетче ванилия

За глазурата ще са ви необходими:

  • 2 яйца
  • 4 чаени чаши пудра захар
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • различни цветове боя за храна – ако искате да е цветна

Сладките се правят малко трудно или по-скоро отнемат повече от половин час, но пък тотално си струва. Дори и за вас ще е забавно. Просто следвайте стъпките и ще стане лесно!

1. В голяма купа смесете заедно брашното, бакпулвера и солта. И оставете настрани, ще ви трябва малко по-късно отново.

2. В друга голяма купа разбийте на крем маслото, захарта, яйцето и ванилията.

3. Добавете половината от първата смес във втората купа заедно с млякото и бъркайте, докато се получи еднородна смес.

4. Добавете и останалото брашно и другите неща и продължете да бъркате докато получите тесто като пластилин. Ако е прекалено рядко просто добавете още брашно, а ако е гъсто още прясно мляко.

5. После разточете тестото с точилка или пък като го притискате с дланите си го изтънете като за пица.

6. С помощта на формички за сладки изрежете различни коледни форми от тестото.

7. Наредете сладките в тавичка за печене, която предварително сте постлали с хартия за печене и поставете във фурната за около 8-10 минути на 200 градуса.

Докато сладките се пекат можете да подготвите и глазурата!

1. В купа сложете яйцата и лимоновия сок и ги разбийте така, че да получите балончета.

2. Към тях добавете една чаша от пудрата захар и отново разбъркайте. После добавяте още и пак бъркате, докато не ви свърши захарта.

3. Разпределете глазурата в по-малки купички и добавете няколко капки боя за храна от любимите си цветове.

4. Сега е времето да извадите сладките от фурната и да ги оставите да изстинат, а цветните глазури да поставите за 10 минути в хладилника.

5. После ги извадете и с помощта на шприц или пък найлонов плик с отрязано крайче украсете сладките с глазурата както намерите за добре. Като допълнение използвайте и захарни фигурки, каквито ви харесват.

Накрая можете да опаковате всяка сладка в пликче за сладки – такива се продават в магазините или пък да ги сложите в красива кутия – и готово – прекрасен подарък.

Ядки с вкусна глазура

Ако пък искате нещо по-лесно и знаете, че човекът за когото готвите подаръка обича ядки – ето ви още една прекрасна рецепта.

За нея ще ви трябват:

  • 1 чаена чаша кафява захар
  • 1 чаена чаша пудра захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица канела
  • 600 г сурови ядки – може да са само един вид или пък да направите микс
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица вода

Следвайте стъпките и ще ги приготвите без грешка:

1. В купа смесете всички подправки.

2. В отделна купа разбийте яйцето и водата, докато се получат балончета.

3. Към тях добавете ядките и хубаво ги разбъркайте, така че да се навлажнят добре.

4. После ги сложете и в купата с подправките и хубаво ги овъргаляйте.

5. Постелете хартия за печене в тавичка и разпределете върху нея ядките. Важно е да са на един слой, а не една върху друга, за да не загорят и да се изпекат хубаво.

6. Включете фурната на 150 градуса и печете около 30 минути.

7. След изтичане на това време изключете, но оставете ядките вътре, докато се охладят.

8. Накрая ги разделете, ако има залепнали една за друга, докато ги поставяте в бурканче, което можете да завържете с панделка и да залепите специален коледен етикет с послание.

Няма как такъв подарък да не се хареса! Не забравяйте, бъдете креативни, забавлявайте се и най-вече безопасността на първо място! Винаги помолете за помощ ако не знаете как да използвате фурната. Весела Коледа!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град