Растения и животни

Начало | Растения и животни | Вижте най-старото дърво бонзай!

Вижте най-старото дърво бонзай!

Аз детето | 2016-12-23

Вижте най-старото дърво бонзай!

Никога не бива да подценяваме силата на природата – запомнете това! Природата е много силна, дори когато става въпрос за едно малко дръвче като това. Чували ли сте някога за бонзай? Учудващо доста хора си мислят, че това е някакво бойно изкуство или вид древна китайска медитация, само че са много далеч от истината. Бонзай е японска дума, която сега е станала нарицателно за дървета или храсти отглеждани в плитки саксии и оформяни да пресъздадат стари дървета в природата. Думата „бонсай“* всъщност се състои от две японски думи: „бон“ означава плитък съд или подложка и „сай“, растение или посев. Въпреки това обаче, думата бонзай означава много повече от нейния буквален превод: тя включва в себе си единството на артистичността и имитацията която прави бонзая различен от дървото посадено в саксия.

Целта на хората, отглеждащи бонзаи, е идеализирано пресъздаване, базирано на внимателно изучаване на начина, по който дърветата растат в природата. Тази уникална смесица от изкуство, градинарски умения и любов към природата, по-специално към дърветата, ни позволява да се наслаждаваме на променящите се сезони и да проумеем че понякога времето не разрушава нещата, а ги прави по-красиви. Много от познавачите гледат на бонзай като на някакъв вид мистично изкуство или дисциплина, изискваща много години практика и себеотдаване, за да се постигнат някакви значими резултати, но реално всеки може да оцени или създаде добър бонзай.

Най-ранните китайски легенди гласят, че император от династията Хан искал да построи в градината си миниатюрен модел на империята. И успял – в нея имало от всичко – рекички, хълмове, долини и дръвчета. В двора на императора се появил миниатюрен природен пейзаж, изобразяващ цял един свят.

Друга китайска легенда разказва за китайски поет на име Гуен Минг, живял през 4 век след Христа. След своето пенсиониране той започнал да отглежда хризантеми в саксии. Някои историци вярват, че това е още една крачка към утвърждаването и отглеждането на големи растения в малки саксии. Първите дръвчета бонзай пренесени в Европа били от Япония и Китай, а първото по-официално представяне на растенията било на Третата световна експозиция в Париж през 1878 година, по-късно през 1889-та и 1900-та година. Това запалило интереса на европейците по миниатюрното изкуство. Първите реакции в Европа обаче били отрицателни. На Запад смятали, че дръвчетата изглеждали измъчвани, а хората, които ги отглеждали били подложени на широко обществено обсъждане и порицание. Все пак трябвало да мине известно време, в което бонзаят да бъде признат за истинско изкуство, а това се случило чак през 1935 година. И така до наши дни, когато да си отглеждаш бонзай у дома е най-нормалното нещо, което може да се случи на всеки.

Никой обаче не предполага, че това може също да се случи с едно от тези миниатюрни дръвчета, а именно някое от тях да живее в продължение на 390 години, това означава, че е посадено някъде около 1625 година. И това не е най-впечатляващото. Оказва се, че дръвчето е оцеляло в атаката над Хирошима с ядрени бомби през 1945 година. Смята се, че бонзаят е принадлежал на много важен японец и това е всичко! Доста е мистериозен, но пък с това си е спечелил славата и вече дори не се намира в Япония, а в американска ботаническа градина, където хората се надяват да продължи да живее още поне 400 години! Това всъщност е малко борче, което за изненада на всички дори е надживяло отредените му години. Повечето подобни дръвчета живеят не повече от 200. Днес за малкото борче се полагат изключителни грижи, включително ежедневно капково поливане, проверка за насекоми и дори си има хора, които да завъртат саксията му на всеки две седмици, за да не се изкриви, когато се опитва да се насочва към слънцето.

Какво великолепие само и то от едно малко дръвче!

* Според официалния правописен речник на българския език актуалният правопис на думата е бонзай. б. р.

Снимки: boredpanda.com

Вижте още:
Десет причини, заради които е добре да посадим дърво
Вековните дървета в България
Тайнствена гора с криви дървета е загадка за учените
Колко ли старо е това дърво?
Магическо дърво дава 40 вида различни плодове, ама наистина



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град