любопитно

Начало | любопитно | Виждали ли сте някога черен лед?

Виждали ли сте някога черен лед?

Аз детето | 2018-02-26

Виждали ли сте някога черен лед?

Кое е това нещо, което най-много ви харесва в зимата? Залагаме един шоколад, че когато времето навън стане студено започвате да поглеждате през прозореца дали има сняг и когато натрупа нямате търпение да излезете навън, за да се целите със снежни топки, да се пързаляте с шейната, да си правите снежни крепости или човеци... общо взето да правите всякакви такива снежни игри. Ако сте възрастен обаче, това време носи със себе си специален проблем, който повечето хора предпочитат да избягват: шофиране в сняг и лед. Нещата, които приемате за даденост при нормални условия, като насочване на автомобила точно там, където искате и бързо спиране, могат да бъдат трудни и опасни през зимата. Дори когато няма сняг на земята, шофирането все още може да бъде трудно. Можете да шофирате и да видите нещо по пътя напред, което прилича на мокра настилка. Ще си кажете, че няма нищо толкова опасно в малко вода или локва, но при някои обстоятелства шофьорът лесно може да изгуби контрол.

Тези обстоятелства всъщност се наричат „черен лед“. Името е малко измамно, ако трябва да сме честни. Черният лед изобщо не е черен. Също така не е и бял като обикновения лед. Той е просто прозрачен и точно това го прави опасен, а се нарича черен, защото се вижда улицата под него, която често е черна. Естествено черният лед се нуждае от подходящи условия, за да се образува. Първо по пътя трябва да има тънък слой вода, който да не изсъхне. При това черният лед въобще не се получава от един обикновен дъжд. Той е почти напълно чист, така че източникът на вода обикновено идва от мъгла, съвсем леко пръскане на дъжд или разтопен сняг и кал. Този лед е толкова тънък, че може да се образува, когато повърхностната влага на пътя замръзне, дори ако температурата на въздуха е плюсова. Студените, без слънце зимни утрини са най-подходящите за черния лед.

Също така този лед е по-често срещан върху мостове и надлези, тъй като тези структури замръзват преди пътя. Шофьорите трябва да внимават и за петна по пътя, които са засенчени от дървета или други предмети, тъй като сенчестите места са идеални за формиране на черен лед.

Сега можете да споделите с мама, татко, дядо, кака, батко и всеки ваш близък, който шофира това. На бас, че не го знае. Накрая можете да им кажете и един наистина важен съвет.

Какво трябва да правиш, ако шофираш и попаднеш на черен лед? Непосредственото изкушение е да ударите спирачния педал, тъй като искате автомобилът да спре, защото чувствате, че започва да се пързаля и е извън контрола ви. Експертите обаче препоръчват просто да махнете крака си от газта, да задържите волана така, че колата да се движи напред и да изчакате само няколко секунди, докато гумите ви възвърнат сцеплението с пътя, преди да се опитате да натиснете спирачките. Това звучи лесно, но обикновено, когато човек се плъзга по черен лед забравя тези съвети, затова е хубаво често да ги припомняте на близките си.

Знаете ли обаче, че черния лед засяга не само шофьорите. Ние също сме го виждали и изпитвали, макар че тогава не знаехме, че го наричат така. Беше през една студена зима, когато цяла нощ валя дъжд и имаше гъста мъгла. На другия ден сутринта тръгнахме към училище, но за съжаление така и не стигнахме. Навсякъде където ходехме сякаш бяхме на ледена пързалка или върху замръзнало езеро. Пързаляхме се на всяка крачка, макар че не виждахме никакъв лед. Накрая за 5 минути бяхме изминали 4 крачки и бяхме паднали 8 пъти, затова просто се отказахме и се върнахме вкъщи!

Снимки: pixabay.com

Вижте още някои интересни и дори забавни неща за леда:
Най-готиният експеримент с лед
Студено и изненадващо: вода се превръща в лед директно пред вас
Ледът е по-уникален отколкото си мислите!
Какво е общото между солта и снега и защо засипваме със сол заснежените улици?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град