забавна наука

Начало | забавна наука | Вероятността за успех на мисията беше 50% и все пак марсоходът на НАСА кацна на Червената планета

Вероятността за успех на мисията беше 50% и все пак марсоходът на НАСА кацна на Червената планета

Аз детето | 2021-02-19

Вероятността за успех на мисията беше 50% и все пак марсоходът на НАСА кацна на Червената планета

Марсоходът на НАСА кацна на Червената планета след 7-месечно пътуване. Минути след това в наземния контрол в Пасадена получиха от апарата първите черно-бели снимки от повърхността. Вероятността за успех на мисията беше 50 процента. „Пърсивиърънс“ трябва да събере и достави на Земята проби, които да дадат отговор на въпроса дали на планетата е имало живот.

„Пърси“, както наричат марсохода, е най-големият и сложен космически апарат на НАСА. Той тежи един тон и се задвижва с плутоний. Кацнал е в голям кратер, който е кръстен със славянската дума Езеро. Смята се, че в далечното минало това е била делтата на река на Марс. Пробите, които марсоходът ще събере, ще бъдат върнати на Земята от друг апарат, най-рано през 2031 г. Понеже повърхността на Марс е известна като лобно място на множество космически апарати, в продължение на единадесет минути и половина в центъра нервно очакваха сигнал за потвърждение на кацането.

Това е третото посещение на земен апарат на Марс в рамките на малко повече от седмица. Два апарата от ОАЕ и Китай навлязоха в орбитата на Червената планета в два последователни дни миналата седмица. И трите мисии полетяха през юли миналата година, за да се възползват от близкото разположение на Земята и Марс и пропътуваха разстоянието от 480 милиона километра за седем месеца.

„Пърсивиърънс“ – най-големият и сложен роувър досега на НАСА, ще е деветият космически апарат, който каца успешно на повърхността на Марс. Досега само САЩ са успявали в това начинание. Роувърът с размер на автомобил е задвижван с плутоний. Той се насочи за кацане в най-малката и трудна цел, избирана от НАСА досега – ивица от древна речна делта, обсипана със скали и кратери.

Снимка: NASA

Прочетете и няколко интересни факта за Червената планета:
Защо Марс е червен?
Има ли залези на Марс и как изглеждат те?
Колко дълъг ще е пътят до Марс?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град