Празници през месеца

Начало | Празници през месеца | Великден: Възкресение Христово

Великден: Възкресение Христово

Аз детето | 2023-04-16

Възкресение Христово — Великден (Пасха) е църковен и официален празник у нас – той е и най-големият празник за вярващите християни. Чества се всяка пролет в продължение на 3 дни от неделята след Цветница. Датата му е подвижна, тъй като зависи от първото пролетно пълнолуние за съответната година.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта — победата на Исус Христос над смъртта. Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича "страстна неделя", означаваща страдание. Нарича се още и "велика седмица". Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след Великия ден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий — Христос.

За официален празник (неделя и понеделник) Възкресение Христово е утвърден с решение на Великото народно събрание от 2 април 1991 г.



Коментари
1 коментар

Пламена Крумова, 8 год г.,

Публикувано на 09.04.2020

Великден, смятат за най - големия християнски празник. Всяка година озарява дома на българското семейство. Въпреки че по време на Коледните празници честваме раждането на Христос, той доказва, че е Син Божи именно, след като възкръсва на третия ден.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град