Инициативи

Начало | Инициативи | Във Виена бяха представени екопроекти на ученици от цяла Европа

Във Виена бяха представени екопроекти на ученици от цяла Европа

Аз детето | 2011-06-06

Във Виена бяха обявени финалистите от международната природозащитна инициатива „Европейски училища за жива планета”. Целта на инициативата е да насърчи учениците в грижите им за природата и да им помогне да развият лидерските си умения в тази посока.

В тазгодишното издание на събитието участваха младежи от 30 класа от осем страни, между които и България. Проектите, с които се състезаваха те, включваха изключително широк набор от действия като изграждане на градини, улични представления, театрални постановки, изложби и събития, в които ученици обучаваха своите учители.

Наградата за най-добър проект – седмица в природен лагер в Австрия, спечелиха отборите на четири училища от Хърватия, Молдова, Румъния и Сърбия.

„С инициативата „Европейски училища за жива планета”, ние искаме да покажем на учениците начини да бъдат активни, да изразяват своето мнение и да мотивират останалите”, каза Барбара Таушер, ръководител на програмата за природозащитно обучение на WWF в Австрия. „За нас изключителното представяне на участниците е най-голямото признание”, добави още тя.

България участва с представители от училище „Елин Пелин” от Варна, „Частна английска езикова гимназия” от Русе, езикова гимназия „Ромен Ролан” от Стара Загора, Американски колеж „Аркус” от Велико Търново и „32-ра езикова гимназия” от Кюстендил.

Тази година участниците от България, Хърватска, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Украйна в продължение на седем месеца изработваха своите екопроекти по следните теми: “Дунав – европейската линия на живота” и “Екологичен отпечатък”. В рамките на проектите участниците правиха изследвания, разговаряха с утвърдени професионалисти от съответните области и проведоха природонаучни експедиции.

На заключителното събитие четири класа бяха отличени за своите разработки в категория „Екологичен отпечатък”.
С проект, наречен „Една зелена стъпка напред”, 13-годишни ученици от Хърватия представиха възможните приложения на местни лековити билки вместо традиционните лекарства с цел намаляване на екологичния отпечатък.

16-годишни ученици от Молдова спечелиха награда с разработката си „Осинови парк”. В нея с помощта на местната власт, бизнесът и медиите изоставен парк в родния им град беше почистен и снабден с пейки и информационни табла.
12-годишни ученици от румънското „Европейско училище в Букурещ” пък получиха голямата награда с проекта си „Намалявай, използвай отново, рециклирай”. В неговите рамки те организираха информационни дни в детските градини, улични събития, срещи с политици и кампания в местните медии.

12-годишни ученици от Сърбия пък фокусираха своята разработка върху устойчивия начин на живот и спестяването на ресурсите. С проекта си „Следвай зелената линия” те акцентираха върху спирането на употребата на пластмасови торбички с регионална кампания.\

Вижте още:
Български ученици взимат участие в природозащитна инициатива за река Дунав



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град