История

Начало | История | В центъра на човешката история: кои са били неандерталците

В центъра на човешката история: кои са били неандерталците

Аз детето | 2017-02-28

В центъра на човешката история: кои са били неандерталците

Пригответе се, сега ще ви върнем назад в миналото. Ама не вчера, не и преди няколко години, а много по-назад. Не усещате ли, вече го направихме, докато все още си седите пред компютъра. Ако се чудите, годината, в която се намирате е 1856 и в момента вие работите в една варовикова кариера в долината Неандер близо до днешния град Дюселдорф в Германия. Обикновено сте покрити с един слой бял прах всеки ден и се ровичкате, и ровичкате все по-надълбоко сякаш търсите някакво пиратско съкровище. Вие наистина търсите нещо, само дето не е точно съкровище. Така минават дните ви... Не особено интересно като се има предвид, че заради това пътувахте назад във времето. Но почакайте... Изведнъж намирате някакви кокали, както и един череп. Странно, какво ли пък правят тук. Първоначално решавате, че костите са на някаква мечка и преди да ги захвърлите настрани се сещате, че всяко нещо, което намерите трябва да се проучи.

Затова ги давате на вашите учени приятели, които веднага ви заявяват, че сте намерили нещо уникално, защото никога досега не са виждали подобни останки. Така започвате да се чудите какво е това, докато не се сещате, че някога преди много време сте чели знаменитата книга „Произход на видовете“ на още по-знаменития учен Чарлз Дарвин. Сравнявате една определена страница с вашето откритие и разбирате, че това, което сте намерили са вкаменелости на древен роднина на съвременните хора. О, и между другото се казвате Уилям Кинг – геолог, който през 1846 година дава на тези вкаменелости името Homo neanderthalensis, въз основа на мястото, където са открити костите. От тогава до сега хиляди учени са извървели стъпките на Кинг и до момента са били открити още 400 неандерталски кости. Освен това в последствие учените разбрали и че по-ранните фосилни находки (през 1829 г. в Белгия и през 1848 г. в Гибралтар) също са били на неандерталците.

Така накрая, като едни истински учени, стигнахме и до основния въпрос: знаете ли какво са неандерталците? Учените вярват, че неандерталците са нашите най-близки изчезнали човешки роднини, с които споделяме приблизително 99,7% обща ДНК. Въпреки че са отделени като съвсем различен вид (Homo neanderthalensis), хората казват, че те са нашите пра-пра-пра и още много пра-родители. Те са живели из цяла Европа и Азия преди около 30-40 000 години, по времето на плейстоцена – епоха, наричана още и ледников период. Смята се, че са били доста умни и развити за времето си. Е, да, естествено нямали са компютри и нищо, което ние имаме сега, но пък са използвали доста интересни открития, които и ние днес използваме, макар и по-осъвременени. Едно обаче още не е ясно за учените, никой не знае защо тези неандерталци изведнъж са изчезнали. Някои вярват, че драстично изменение на климата може да бъде обвинено за това. Други смятат, че съвременните хора са „убили“ неандерталците. По-скорошна теория твърди, че неандерталците са се кръстосали с модерните хора, докато в крайна сметка напълно са се слели с нас.

Най-интересното за тези древни хора обаче е, че те са почти същите като нас, само дето са били мноого по-високи. Това се дължало на факта, че по някакъв начин височината им е помагала да издържат на студеното време, защото както сигурно помните ви казахме, че те са живели по време на ледниковия период. Освен това, за да оцелеят в такъв студ и лед много от тях са се крили във варовикови пещери. Умно! Поради тази причина често ги наричаме и „пещерни хора“. Накрая трябва да знаете, че макар да използваме израза „ти си като пещерен човек“, всъщност тези наши прародители са били доста умни и са създали множество инструменти и сечива, които използваме и до днес. Да не говорим, че са овладели и използвали и огъня!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град