зоокът

Начало | зоокът | В света на пандите и технологиите: Китай ще наблюдава гигантските си панди със софтуер за лицево разпознаване

В света на пандите и технологиите: Китай ще наблюдава гигантските си панди със софтуер за лицево разпознаване

Аз детето | 2019-07-04

В света на пандите и технологиите: Китай ще наблюдава гигантските си панди със софтуер за лицево разпознаване

Специалисти от китайския Център за опазване и изследване на гигантските панди в Чънду започнаха да използват софтуер за лицево разпознаване, с който разграничават толкова приличащите си муцуни на дивите гигантски панди, съобщи в. „Дейли мейл“. „Тази система и базата данни ще ни помогнат да съберем по-точна и пълна информация за популацията, разпределението на животните, възрастта им, съотношението между половете, ражданията и смъртните случаи – казва Чън Пън от екипа. – Животните живеят дълбоко в планините и трудно се проследяват“.

Както и при другите подобни бази данни, системата ще използва информация от снимки, за да се научи да разграничава едно животно от друго. Общо в нея са въведени 120 000 снимки и 10 000 видеоклипа. Подобна технология се използва за наблюдаване на други видове мечки, както и на лемури. Статутът на гигантските панди беше променен от застрашен на уязвим вид през 2016 г. благодарение на усилията за опазването им. За десетилетие популацията им нарасна със 17%. Положението им обаче още е несигурно, главно заради климатичните промени, които застрашават основната им храна – бамбука.

Прочетете и още интересни неща за пандите:
Сян Сян – бебето панда, което превзе света
Историческо: за първи път панда албинос бе забелязана в Китай
Пандите не са тромави – вижте този атлетичен симпатяга
Снежен човек и панда, каква сладурска комбинация!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град