новини детски

Начало | новини детски | В София се открива първи Детски литературен фестивал с куп интересни занимания и срещи с любими български и чужди автори

В София се открива първи Детски литературен фестивал с куп интересни занимания и срещи с любими български и чужди автори

Аз детето | 2018-04-03

В София се открива първи Детски литературен фестивал с куп интересни занимания и срещи с любими български и чужди автори

Първото издание на Литературния фестивал изцяло за деца и юноши ще се открие в София в рамките на седмата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“. Тази година фокусът на кампанията ще падне върху ранното детско четене. Поканени са популярни европейски и български писатели.

Литературният фестивал ще представи съвременната европейска литература за деца и младежи. Ще се проведат срещи с писатели. Ще има богата програма от приложни занимания и съпътстващи събития, включващи всички, свързани с литературния процес – автори, издатели, преводачи, експерти, илюстратори. Литературата ще се преплита и с други изкуства като театър, изобразително изкуство, кино.

Събитието ще се проведе от 18 до 22 април в Младежкия театър „Н. Бинев“, при участието и на актьорите от театралната трупа. То е част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Достъпът ще е безплатен, а ето и подробна програма:

18-ти април (сряда)

10:00 – „Деца, пазете шум!“ – откриване на фестивала и среща с писателя Виктор Самуилов, представя Вал Стоева (фондация „Детски книги“) Ще празнуваме великолепното творчество на Виктор Самуилов – сбор от щуротии, пакости, забавни истории, недоразумения между малки и големи, мимолетни делници и още по-мимолетни празници, сиреч – четиво за прозорливи, сърдечни и, честно казано, малко палави хора.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 1-2 клас.

11:30 – Среща с писателката Катя Антонова. Предстои увлекателна среща с писателката-фея Катя Антонова. С нея, разбира се, ще почетем, но по-важното – ще си поговорим! За това как се става писател. Как се разказват интересни истории. И защо четенето е едно вълшебно занимание! Освен че Катя с радост ще отговори на вашите въпроси, тя ще доведе със себе си и интересен гост – с крилца и поличка от захарни кристали.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 4-5 клас.

12:00 – Работилница „Птиче село“ с Катина Недева. „Птиче село“ е красива приказка за взаимопомощта и нуждата да погледнем на света през чужди очи. Универсално съчетание от думи и образи, в книгата си Катина Недева е скрила по нещичко за всекиго. В работилницата, водени от колажната техника на Катина, децата ще изработят собствени пернати приятели с най-различни истории, създавайки своето шарено и радостно птиче село.
Ателие-зона (30 места) за деца 1-2 клас.

13:00 – Откриване на изложба. Избрано от българската илюстрация за детска книга, с куратор: Антон Стайков; оформление: Свобода Цекова, във фоайе на Младежкия театър.

15:00 – Среща с Юлия Спиридонова. Ще поговорим за моментите на избор, пред които се изправяме и важните решения, които те изискват. Среща-разговор с Юлка, която пише и общува по теми, вълнуващи подрастващите, искрено и без назидателен тон.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за тийнейджъри.

15:30 – „Плени знамето“ по приключенските поредици на Рик Риърдън. Ако си сред най-запалените фенове на приключенските поредици на Рик Риърдън и вярваш, че знаеш всичко за Пърси и приятели, богове, полубогове и чудовища, то е време да влезеш в битка и да премериш силите си в играта „Плени знамето“! Амброзията за победителите е гарантирана!
Ателие-зона (30 места) за деца 4-5 клас.

16:30 – Среща с писателката Дора Тот (Унгария). Унгарската писателка Дора Тот ще разкаже на децата за пъстрия, шумен и весел свят на понито Бриз и неговите приятели, ще почете на унгарски и ще обяви имената на победителите в конкурса за рисунки. Проявата се осъществява с финансовата подкрепа на Програма Publishing Hungary – Институт Балаши при Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 4-9 години.

18:00 – Среща с Неделчо Богданов. Среща-разговор с аниматора и създател на „Българ“ Неделчо Богданов, който ще разкаже повече за книгите, посветени на култовия герой и верните му приятели от Несебър. ?
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за тийнейджъри .

19-ти април (четвъртък)

10:30 – Работилница по илюстрация с Нуша Роянова. ? Изработване на илюстрации от красиви преживявания, които да ни топлят и помагат, дори когато пораснем, с уникални техники, споделени от художничката.
Ателие-зона (30 места) за деца до 10 г.

11:30 – Среща с писателя Георги Константинов. Ще се срещнем и поговорим с автора на „Приключения на Туфо – рижия пират“, писателят и поет за деца, Георги Константинов.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 1-2 клас.

13:00 - Среща с писателя Гай Бас (Великобритания). Гай Бас е автор на няколко много успешни поредици за деца, сред които и „Кърпена глава“ – истории, написани с чудовищно чувство за хумор, които се четат на един дъх. Очаква ви едно незабравимо приключение със съществата от замъка „Гротеск“ и техния създател.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 8-12 години.

15:00 – Среща с приказния поет за деца Петя Александрова. Ще се срещнем и поговорим с автора на „Чадърче от коприна“, писателят и поет за деца, Петя Александрова.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 1-2 клас.

15:30 – Представяне на „Изкуството да бъдеш“. Да поговорим за изкуството! Изкуството да бъдеш гениален!
Ателие-зона (30 места) за деца 3-4 клас.

16:30 – Среща с писателката Лене Кобербьол (Дания). Лене е автор на произведения в жанра фентъзи и криминален роман за тийнейджъри и носител на повече от 20 национални и международни награди, номинирана за медала „Андерсен“ през 2014 г.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за тийнейджъри.

20-ти април (петък)

10:00 – Драматично представяне по книгата на Иван Раденков „Котаракът Франт и загадъчният остров“. Мултимедиен проект с участието на самия писател и децата в публиката. Заедно ще пресъздадат вълнуващото приключение на котарака Франт и неговите приятели, разказвайки истории за приятелството, любовта и силата на въображението.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 1-2 клас.

10:30 – Работилница „Как да пишем страхотни истории?“. Потопете се заедно с Юлка (Юлия Спиридонова) в един свят на страхотни истории, създадени от самите вас. Мечтаете да сте автор? Научете каква е разликата между жанровете, как се пише разказ и къде да си уловите вдъхновение! Демонстрация и упражнение по творческо писане. Само за страхотни смелчаци!
Ателие-зона (30 места) за деца 1-2 клас.

11:30 – Среща в рими с чичо Ники (писателя Николай Пенчев). Талантите, събрали се у Чичо Ники, са много – пише, свири, рисува, кара колело и обича сладолед, досущ като всяко дете. И досущ като всяко дете, той обича да е сред децата. Точно заради това Чичо Ники обявява среща на всички малчугани, на която да ги запознае с най-добрия си приятел – страхливото вълче Гошо. На помощ ще дойде и Надето (художничката Надежда Кацарова), без която Гошо нямаше да е това, което е днес. Това неповторимо трио смело ще се впусне в срещи с всякакви горски обитатели, които ловко и безстрашно ще вплете в рими и рисунки. А кои животинчета ще са новите приказни герои, ще определят самите деца.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 1-2 клас.

12:00 - Работилница за създаване на думи с Роалд Дал. Писателят Роалд Дал е известен с това, че измисля свои собствени думи. Те са забавни, интересни и улавят вниманието на децата. Идеята на събитието е да ги накара да творят – да създават свои собствени думи по зададена тема.
Ателие-зона (30 места) за деца 3-4 клас.

13:00 – „Знаят ли мотовете какво е мотивация?“ – среща с писателката Радостина Николова. Младата Радостина вече има зад гърба си няколко литературни награди, а историите на невероятните „мотове“ се превърнаха в една от най-успешните авторски поредици у нас.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 4-5 клас до 10 годишна възраст

15:30 – Готов ли си за магизоолог? Ако часовете по Грижа за магическите създания са любимият ти предмет в училище, а „Отглеждане на змейове за удоволствие и печалба“ е настолната ти книга, добре дошъл сред нас! Включи се в магьоснически игри, нарисувай свое собствено фантастично животно, провери знанията си в зверски сложни загадки и се забавлявай вълшебно!
Ателие-зона (30 места) за всяка възраст.

16:00 – Среща с писателя Джузепе Феста (Италия). За любовта към природата и за любовта между хората, за порастването и за преживяванията, които ни свързват, в един разговор с автора и музиканта, със страстния природолюбител и защитник на животните – Джузепе Феста.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) над 10 годишна възраст.

18:00 – Среща с писателката Джос Стърлинг (Великобритания). Истинското име на Джос Стърлинг е Джулия Голдинг. Родена в Лондон, тя е доктор по английска литатература от университета в Охфорд. Преди да се насочи към писателската кариера, Джулия работи като дипломат. Автор е на повече от 30 романи в най-различни жанрове – исторически, фентъзи, приключенски. Носител на престижни литературни награди, тя пише и под псевдонима Ив Едуардс.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за тийнейджъри.

21-ви април (събота)

10:00 – Среща с писателката Турюн Лиан (Норвегия). Поредицата за „Алис Андершен“ е спечелила най-престижната награда за детска литература в Норвегия. Много деца ще разпознаят себе си – във време, когато самоизявата в училище, а съшо в социалните медии, е едва ли не задължителна. Разговор за приятелството и увереността в собствените сили.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца над 10 годишна възраст.

11:30 – Среща с писателката Мая Дългъчева и илюстраторът Невена Ангелова. Когато хората са най-премръзнали, когато стискат очи и броят овце до зори, или дори не броят вече – само гледат в една точка на тавана, тогава Топлото човече идва на помощ. По прозорците, замъглени от въздишки, рисува сърчица и прави от тъжната въздишка щастлива. Топлото човече тръгва по адреси!
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 1-2 клас.

11:30 – Среща на клуба „Падингтън“. Падингтън е юбиляр. Навършва 60 години. Някой допуска ли, че той ще остане без подаръци... – МОЛЯ ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА... БЛАГОДАРЯ ВИ. – Заповядайте! Очаква ви едно забавление в клуб Падингтън и приятели с изненади, усмувки, и... марТалаТ.
Ателие-зона за всяка възраст и всички приятели на Падингтън.

13:00 - Среща с писателката Мая фон Фогел (Германия). Писателката е популярна с поредицата за тийн героинята Ема. За въпроси, провокирани от вълнуващия живот на Ема, а също на вълнуващи Вашия живот въпроси, предстои ни среща с писателката Мая фон Фогел.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за тийнейджъри.

15:00 – Среща с писателя Жил Парис (Франция). „Прилича на безжизнена парцалена кукла с широко отворени очи. Спомням си криминалните филми, в които много жени биват убити и лежат като безжизнени парцалени кукли, и си казвам: „Това е то, убих мама.“ – среща с автора на „Животът ми като тиквичка“, Жил Парис. Трогателна книга за историята на едно момче, които несъмнено ще провокират и впечатлят. (В програмата на Фестивала е планирана прожекция и на едноименния анимационен филм, носител на множество кино награди).
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за всяка възраст.

16:30 – „Говори с Лупо и Тумба“ – работилница за рисувани диалози с Петя Кокудева и Ромина Беневенти. Детската писателка Петя Кокудева и художничката Ромина Беневенти ще ви срещнат с най-новите си герои – кучето Лупо и енота Тумба. Ще открием нагледно как се рисува герой за детска книга, как оживява чрез думите и как се сглобява история. А накрая ще създадем заедно няколко нови, смешни епизода за двамата опашатковци.
Ателие-зона (30 места) за деца 1-2 клас. ?

17:30 - „Лети, лети... слон!“ – Среща с писателя Севдалин Генов, in memoriam Кръстю Пастухов. Без банални мечки и зайци! Приказки съвременни, изпълнени с невероятности и приключения, с фантазия и много смях. Севдалин Генов ще ни напомни и разиграе историите на Фаропазача и Смешния художник, дъждинките и Били Бадемчето, Деси Джобната и Фъфтити Мъфтити.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за деца 4-5 клас.

22-ри април (неделя)

10:00 – Играем с Клевър бук Забавления за децата с невероятни факти за животните и човешкото тяло, както и изумителни фокуси и трикове от науката. Гатанки и интересни логически задачи.
Ателие-зона (30 места) за деца между 4 и 6 години.

11:30 – Среща с писателката Олуин Хамилтън (Великобритания). Каква е рецептата за съвременен фентъзи бестселър? Как магическия свят на Дж. К. Роулинг повлиява новото поколение млади автори, израснали с книгите за Хари Потър? Как древните митове и културно наследство вдъхновяват съвременни сюжети в литературата? Защо Изтокът среща Запада в дебютната книжна поредица на Олуин?
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за тийнейджъри.

12:30 – Работилница „Кръгчета, чертички – азбука за всички“. Интерактивна работилничка с игри, забавни задачки и стихчета за всяка буква от азбуката.
Ателие-зона (30 места) за деца между 4 и 8 години. ?

13:00 – Среща с писателя Сесар Майорки (Испания). Среща-разговор с един от най-четените и обичани съвременни испански писатели – Сесар Майорки. Писателят, носител на десетки престижни литературни отличия, за романа „Остров Боуен“ получава Националната награда за детска и младежка литература, Наградата за най-добър младежки роман на годината, присъждана от водещото испанско издателство ЕДЕБЕ, Награда „Храмът на хилядата врати“; книгата е включена и в Почетния списък на Международния Съвет за детска и младежка литература.
Камерна сцена на Младежкия театър (90 + 10 места) за всяка възраст.

14:30 – Среща с влогъра Стан. Дебютният роман на Стан „Невидим“ е вдъхновяващо четиво за всеки тийнейджър – за страховете и мечтите, за грешките и израстването, за самотата и любовта, за враговете и приятелите, за истинските неща и фалшивите герои, за провалите и победите. Искаш ли да бъдеш сред първите, които ще научат как продължава историята на Стефан? Чуй ексклузивен откъс от продължението на „Невидим“, разбери от Стан какво го вдъхновява и му задай лично всички въпроси, които те вълнуват!
Основна сцена на Младежкия театър (250 места +) за тийнейджъри.

15:30 – Работилница „Пътешествие до Страната на легендите“. Запознай се със Сакъз Сардуня – едно умно и любопитно момиче, изпълнено с невероятни идеи! Стани част от нейното вълнуващо приключение, отправи се на пътешествие във вълшебната Страна на легендите, разказите и приказките и научи кое цвете се крие в собственото ти име!
Ателие-зона (30 места) за ученици 3-4 клас.

16:30 – „За малките и големите неща“ – среща с писателката Божана Апостолова и малката Божана. Малката Божана умее да лети, да опознава чудни светове, грижейки се за околната среда, плува в дълбините на океана и продава бутилчици със смях. Среща-разговор с Божана Апостолова, писател, издател, обществена фигура, за времето да говорим с нашите деца за малките и големите неща от живота направо.
Основна сцена на Младежкия театър (250 места +) за всяка възраст.

18:00 - Церемония на наградата „Бисерче вълшебно“ и ЗАКРИВАНЕ на Фестивала.
Основна сцена на Младежкия театър (250 места +) за всяка възраст.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град