покани

Начало | покани | В музей за Коледа! Защо не?

В музей за Коледа! Защо не?

Аз детето | 2016-12-15

В музей за Коледа! Защо не?

Остават по-малко от две седмици до така очакваните коледни празници, в които да се съберем със семейството, да починем, да се позабавляваме и да получим интересни подаръци, които да ни донесат радост и щастие. Докато всички чакаме светлите празници, подбрахме за вас и най-интересните покани за работилнички и творчески игри които можете да посетите. Може и да се учудите, но Коледа прекарана в музея е също толкова интересна, колкото и вкъщи или при роднините. Вземете мама, татко, баба и дядо под ръка и ги заведете в музея във вашия град. Така всички заедно ще можете да се научите да тъчете, на най-различни техники за рисуване, а и ще видите как сами можете да си измайсторите сурвачка или украса за елхата.

Регионален исторически музей в Кюстендил

Декемврийската работилница за деца, организирана от музея на 15, 16 и 17 декември е посветена на един от най-старите занаяти – тъкачеството. Откритите находки като глинени тежести за стан и прешлени за вретено свидетелстват за неговата поява по тези земи от времето на петото и шестото хилядолетие преди Христа. Такива находки са открити и на територията на Кюстендил и неговия регион, и могат да бъдат видени в археологическата експозиция на музея. Овладяването на нишката е едно от първите велики открития на човека. То поставя основите на текстилното производство, създавайки поминък на милиони хора за хилядолетия напред. Като съществен дял от българската народна култура, домашното тъкачество се практикува предимно през зимата, когато приключва работата на полето и настъпва времето на седенките.

Това е и един от поводите през декември музейната работилница да запознае децата с техниката на древния занаят. Другият е новопридобитите пособия в специализирания детски кът – вертикален стан с два панела и малки хоризонтални станове, купени с финансовата подкрепа на Министерството на културата по проект за усъвършенстване и обогатяване на образователната програма на Кюстендилския музей, съобщават от музея.

Регионален исторически музей в София организира за децата от 15 до 18 декември ателиета за работа и игри. Вече традиционното Коледно ателие ще се провежда от 11, 12, 14 и 15 часа в сградата на Музея на площад „Бански“.

Малчуганите ще се подготвят за посрещането на Рождество Христово, като си направят играчки за елхата. Те могат да си ги отнесат вкъщи, а материалите за изработката на моделите се предоставят в ателието. Цената за участие на всяко дете е 10 лв., като придружаващият го възрастен получава правото на безплатно посещение на експозицията на музея по време на едночасовото занимание на своето дете.

Музеят приема и училищни класове, като за тях има специални намаления. Необходимо е предварително записване чрез онлайн регистрация на сайта на музея.

Регионален исторически музей в Стара Загора

По повод предстоящите Рождественски и Новогодишни празници на 20 декември от 10 и от 14 часа децата могат да си измайсторят сурвачка на ателие „Благословията на българската сурвачка“. Работилничката ще е отворена на 4-то експозиционно ниво в музея, съобщиха оттам. Малките посетители ще могат и да си изработят играчки за коледна украса. Таксата за участие е 3 лв. за дете, а придружаващият го възрастен получава правото на безплатно посещение на постоянната експозиция на музея. Заявки за участие се правят на телефони 042/919-214, 0884 477126 и 0884 477141.

Софийска градска художествена галерия

От 27 до 30 декември фондация „Изиарт“ организира художествени ателиета. От 10 до 17 часа децата ще научат различни техники, стилове и жанрове, вдъхновени от изкуството на големите български художници. На края на обучението всяко дете ще измайстори годишен календар със своите картини. Коледа в музея – галерията на държавния архив От 27 до 30 декември от 10 до 17 часа фондация „Изиарт“ кани децата на етнографски ателиета.

Коледни ателиета в Етнографския музей

На 16 и 17 декември в Националния етнографски музей ще се проведат традиционните Коледни ателиета. Тази година събитието, сред медийните партньори на което е „Детски Дневник“, е част от фондонабиращата кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!" за създаване на постоянен модерен Образователен център в музея.

В ателиетата децата ще разучават коледарски песни и ще майсторят обредни коледни хлябове, сурвачки, коледни картички и украса. В петък възможност за участие ще имат групи от училища и детски градини, а в събота – семействата. А изработените сурвачка, коледна картичка или играчка, коледен обреден хляб, както и текст на научена в музея коледарска песен всяко дете ще може да отнесе вкъщи. Програмата ще бъде еднаква за двата дни. От 10 до 16.30 ч. са отворени ателиетата за коледни хлябове, сурвачки, картички и играчки, а от 12 и от 15 ч. ще се учат коледарски песни. Входът за ателиетата е 2 лв. за деца и 5 лв. за възрастни, с отстъпка за групи, като всички средства ще се ползват за бъдещия Образователен център на музея.

Групите могат да се записват за ателиетата предимно за петък, 16 декември, на тел.: 0879 409 310.

Национален политехнически музей пък предлага една доста интересна „Коледна чудесия с химия“. На 17 декември от 11 ч. при експозицията на музея, ул. „Опълченска“ № 66 в София Наско Стаменов ще ви покаже как да си направите „пълзяща“, бяла мъгла у дома? Как да поднесете „димяща“ напитка? Как химиците правят „Коледен щолен“ и още много любопитни химически „как“ въпроси. Работилницата е предназначена за деца от 6 до 13 години, както и техните родители. Входът е 10 лева на семейство (двама родители с две деца).



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град