новини детски

Начало | новини детски | Ученици от столичното 119 СУ станаха банкери за един ден

Ученици от столичното 119 СУ станаха банкери за един ден

Аз детето | 2017-03-29

Ученици от столичното 119 СУ станаха банкери за един ден

Третокласници от столичното 119-о средно училище „Академик Михаил Арнаудов“ имаха възможност да се превърнат в банкери за няколко часа. Те посетиха централното управление на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и станаха свидетели на целия процес по обслужване на клиенти, теглене на кредити и депозити. Тяхната обиколка започна от банковия салон на ЦКБ. Там банкерите им обясниха кои са основните финансови трансакции, какви документи са нужни при внасянето или изпращането на пари, както и по какъв начин могат да се предпазят от измами.

„А какво ще стане, ако личната ми карта е фалшива?“, „Ако имам брат близнак и искам да изтегля пари, някой ще разбере ли?“, бяха някои от въпросите на третокласниците. Други от тях разбраха, че банката предлага карти „Емоция“ специално за деца и веднага започнаха да се интересуват как могат да си извадят такава.

Направи ми впечатление, че децата бяха с изключително добра финансова култура. Интересуваха се най-много от системата за защита на личните данни и на финансите. Също така правиха отлични асоциации с това, което им разказахме за финансовите инструменти, и веднага се опитваха да намерят приложение в реална ситуация“, обясни директорът на дирекция „Връзки с инвеститори“ Антон Филипов, който водеше обиколката на малчуганите. Той им показа и как изглежда банкоматът отвътре, което предизвика радостни възгласи сред тях. „Аха-а-а. Значи вътре няма хора, които да ни подават паричките“, беше реакцията на едно от децата.



Третокласниците имаха възможност да разгледат още касите и трезора на банката. Черешката на тортата, а и последна част от обиколката им в ЦКБ, беше отделът „Парични пазари и ликвидност“, където се извършва търговия с акции. Малчуганите с интерес гледаха в сложните схеми и диаграми на компютърните екрани докато експертите работиха. А едно от децата заключи: „Много от нещата ги разбирам!“. Посещението на учениците приключи с обща снимка и подаръци, приготвени от ЦКБ и Асоциацията на банките в България.

„За нас бе изключително удоволствие да посрещнем такива усмихнати и любопитни клиенти“, категоричен бе Антон Филипов.

Посещението на малчуганите в централното управление на ЦКБ се организира като част от инициативата „Европейска седмица на парите 2017“. Тя започна на 27 март и ще продължи до 31 март. Инициативата е съвместна и се организира от Европейската банкова федерация и Асоциацията на банките в България (АББ).



Коментари
1 коментар

Роза , ,

Публикувано на 30.03.2017

Браво! Повече фирми, банки институции трябва да организират подобни мероприятия за децата.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град