новини детски

Начало | новини детски | Уикипедия търси фотографи от всякаква възраст за участие в конкурс

Уикипедия търси фотографи от всякаква възраст за участие в конкурс

Аз детето | 2016-05-30

Уикипедия търси фотографи от всякаква възраст за участие в конкурс

Природна фотография от защитените територии на България е темата на тазгодишното издание на фотоконкурса „Уики обича Земята“, в който може да участва всеки с усет за страхотен кадър и фотоапарат в ръка. Той се организира от доброволците от българската версия на свободната онлайн енциклопедия „Уикипедия“, започва на 1-ви юни и приключва на 30-ти юни.

Всички пътешественици и читатели на „Уикипедия“, които обичат да се разхождат сред природата и да запечатват незабравими гледки с камера, са поканени да вземат участие в състезанието, като не е задължително да са имали отпреди това регистрация и редакции по статиите в енциклопедията. Не е нужно и снимките да са правени в периода на конкурса: може да се кандидатства и с кадри от минали години. Важно условие е снимките да не са „селфита“ или семейни фотоси, а да имат изцяло информационен и образователен характер, защото измежду тях ще се търсят подходящи кадри за илюстриране на енциклопедичните статии в „Уикипедия“.

По тази причина, друго, много важно условие за участие в конкурса е снимките да бъдат предоставени под свободен лиценз. Това означава, че фотографите трябва да са съгласни, че снимките им могат да бъдат копирани и разпространявани неограничено и безплатно, както и да се ползват за всякакви цели, включително комерсиални. Снимките, които бъдат „качени“ в конкурса, може да имат шанс не само да бъдат публикувани като илюстрации в статия в „Уикипедия“, но и да донесат на авторите си една от десетте награди в конкурса!

„Уики обича Земята“ приема всякакви снимки, уловили характерни изгледи от нашите национални и природни паркове, резервати, защитени местности и зони по „Натура 2000“. Могат да участват както природни пейзажи, така и снимки, хванали на фокус отделни растителни и животински видове. Естествено, от тях по-особен интерес представляват ендемитите и защитените видове от Червената книга на България.

За първи път България се включва в състезанието през 2015 г. Първото му издание е през 2013 г., когато идеята хрумва на уикимедианците в Украйна. През годините интересът към него стремително расте: през 2014 г. се присъединяват други 15 страни, а през 2016 г. този брой вече достига 27. Общият брой на качените за участие в надпреварата снимки надминава сто хиляди! Само в България качените снимки през 2015 са над 1600 от 119 участници.

Критериите, по които журитата оценяват снимките, са: технически качества, оригиналност и образователна стойност. Всеки може да участва с неограничен брой снимки. Важно е снимките да бъдат придружени от точно описание на заснетото, в коя защитена територия се намира.

За да участвате в конкурса просто трябва да качите снимките си в свободната енциклопедия и те да отговарят на условията по-горе.

Снимката е на миналогодишния победител:By Interact-BulgariaOwn work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41284608



Коментари
1 коментар

Камен Мутафчиев, 67 г.,

Публикувано на 23.06.2016

Здравейте, Направих снимки на Бачковският манастир,водопада,аязмото и Кувията. Искам да участвам в конкурса за фотографи.Как да кача снимките? Има снимки и от резервата "Червената стена".Моля помогнете ми. Мутафчиев

От редакцията: Здравейте, г-н Мутафчиев. Снимките ви звучат чудесно. На този адрес организаторите са написали всички подробности за конкурса, както и как се качват снимките: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Earth_2016_in_Bulgaria

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град