важните неща

Начало | важните неща | Творчески забавления без компютър

Творчески забавления без компютър

Аз детето | 2017-08-21

Творчески забавления без компютър

Сега ще ви попитаме нещо, но искаме да ни отговорите честно – колко време прекарвате на ден пред компютъра? Според повечето детски лекари максималното време, което едно дете до 12-годишна възраст трябва да прекарва пред компютъра трябва да е един час. А над 12 години – два часа. Но сме напълно убедени, че никой от нас не седи толкова малко и нищо чудно. В интернет има толкова забавни неща – приказки, игри, стихчета, гатанки и много, безброй други неща. Сигурно като нас и вие се чувствате много лошо и ви е безкрайно скучно, когато токът спре или пък има друга причина, поради която не можете да седите пред компютъра. Ужасна скука, ще кажете вие, но не е така. Има много неща, и то много забавни, интересни и дори поучителни, а даже и полезни за здравето. Замислете се, вашите родители или по-големи братя и сестри не са имали компютри и интернет на разположение, но сме сигурни, че никой от тях няма да ви каже, че е имал скучно детство. Напротив, те са правили милиони забавни неща, които вие можете да правите и днес

Какво точно ли... ами разходете се в парка, запишете се на спорт, уроци по рисуване, четете книги, излизайте навън с приятели и още, и още хиляди неща. Ние разбира се няма да ви изброяваме тези хиляди неща, а ще ви кажем за нашите любими игри, с които сме се забавлявали с часове и дори не сме се сещали, че има такова нещо като компютър. Но знайте, че тези игри са за по-творчески настроените от вас и са подходящи за студени и дъждовни дни. Ако обичате да играете навън, да тичате, скачате и лудеете, то в рубриката ни "игри за навън" ще намерите нещо точно като за вас. А сега нека се върнем на творческите игри.

Първата се нарича „Общата картина". Това е една много известна игра. Играе се навсякъде по света, но родината й е Индия. Измислена е още през 19-ти век, когато учителите са я използвали в някои индийски училища, за да научат децата на екипна работа чрез забавления. Ето как можете и вие да я играете: трябват ви листове хартия в зависимост от това, колко човека ще играете. И най-малко двама души.
Целта ви е да нарисувате същество. След това се разбирате кой коя част от тялото на съществото ще нарисува – един главата, един тялото, един неща около него и т. н. Добре е всеки участник да е с молив с различен цвят. След като всеки е нарисувал своята част съединете съществото, може и да го залепите на нов лист с лепило за по-лесно и забавно. И накрая погледнете творението си. В 95 случая от общо 100, ще получите нещо тооолкова смешно.

Можете да си направите колаж. Това е изключително лесно. Вземете си голям картон, ваши снимки, изрезки от вестници и списания, лепенки, стикери и всичко, което ви хрумне. Залепете ги на различни места, ако са снимки напишете нещо под тях – къде са правени, какво ви е било забавното. След това нека всеки от вас да напише любимата си мисъл или да нарисува нещо. Накрая колажът ще стане един прекрасен спомен, съдържащ още прекрасни спомени.

Друга игра, която обожавахме особено в дъждовни дни, наричахме „Поема". Тя е подобна на правенето на колаж, само че вместо рисунки и снимки изрязвахме различни думи от стари вестници и списания и ги подреждахме на един лист по следния начин – ти слагаш една дума, приятелят ти слага друга дума и така докато не се изредят всички по три пъти. След това четяхме „поемата“ и се спуквахме от смях.



Последната, но не и по забавност игра е „Рисуване на сляпо". Тя идва от Русия и отначало изобщо не е била игра. Използвала се е в училищата за художници, дизайнери, архитекти и изобщо от всички, които трябва професионално да се занимават с рисуване. Това упражнение е измислено от руския учител по модерно рисуване Никола Пейковски, според който то развивало усета на художниците и въображението им. По-късно започнало да се употребява и в училищата, докато накрая станало и игра. За нея, както вече се досещате, ви трябват цветни моливи, лист за рисуване и шалче или кърпа. Завържете очите на рисуващия. След това той трябва да си представи ясно какво иска да нарисува и да започне. Единственото, което можете да помагате на рисуващия е да казвате какъв цвят молив е взел. След като картината е готова се пригответе за много смях и трудно разгадаване на нарисуваното. :-)

А какви не-компютърни игри играете вие? Очакваме коментарите ви!

Снимки: tvidi.ru



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град