новини детски

Начало | новини детски | Творческа работилничка за миникартини – „Безценни камъчета на въображението“ ще забавлява малки и големи за шести път в Пловдив

Творческа работилничка за миникартини – „Безценни камъчета на въображението“ ще забавлява малки и големи за шести път в Пловдив

Аз детето | 2015-09-10

Творческа работилничка за миникартини – „Безценни камъчета на въображението“ ще забавлява малки и големи за шести път в Пловдив

По традиция Детски отдел на РНБ „Иван Вазов“ се включва в детската програма на фестивала „Малката Нощ“ с творческа работилничка за миникартини, VI-то издание – „Безценни камъчета на въображението“. Малките посетители ще използват като основен материал за творене в уъркшопа малки речни камъчета, които после ще станат част от импровизирана изложба на изработеното.

„Безценните камъчета на въображението” е поредната идея за мини изкуство към Нощ/Пловдив, свързана с книгите и четенето. Мария Петрова, която е основният двигател зад събитието, пояснява, че иска то да бъде особен занимателен експеримент за малчугани, а именно – рисуване на приказни герои върху камъче с размер два сантиметра.

Целта е умаляване и достигането до знаковата форма. Мария, която по образование и призвание е начален педагог, вярва, че всяко дете може да се учи като му се дава да пипне и види. Подобно на игрите „Лото” и „Домино”, при които без да го усещат, децата спонтанно започват да смятат и сравняват.
За Мария Петрова е важно децата да се провокират и привлекат към четенето и към библиотеката. „Работилничката „Безценните камъчета на въображението“ е ориентирана точно към това. По време на заниманията на децата винаги ще се дава пример, за да няма непознати образи. Подготвена е специална торбичка на историите, от която ще се теглят герои. Така всеки рисуващ може да разкаже историята си.” Инструментите, които ще се използват за изработката са перманентни маркери и акрил. Също така са създадени отделни ателиета според желанието и силата и стига да иска – всеки участник може да премине през всички тях. Или както Мария Петрова обобщава в няколко думи работилничката – „Ще сътворяваме красота върху едно елипсовидно камъче и чрез креативността ще му дадем друг живот.“



Тази година приятна изненада е подготвена и за родителите. Те ще могат да изтеглят руна, от която да разберат повече за себе си. Според Мария Петрова включването на родителите в работилницата е много важен момент, защото играта на рисуване подкрепя връзката дете – родител.

В резултат, родителите се ентусиазират и сами започват да дават нови идеи – „Всяка година работилниците ни имат различна тема и техника. Така много от родителите откриват нови неща за себе си и са изненадани, че могат да споделят и общуват чрез изкуството”.

Мария Петрова с гордост споделя, че постоянното нарастване на броя на желаещите да рисуват с всяка изминала година налага нуждата от повече пространство. Радва се, че работилничката се посещава и от деца с родители, и от баби и дядовци, и от тийнейджъри. А тъй като посетителите достигат 500 души в два часа, към организацията и осъществяване на събитието се включват и доброволци от „Национален алианс за доброволци“ и „Лео клуб Пловдив.“ Убеждението на Мария Петрова е, че колкото повече се дава и споделя чрез процеса на общуване и изкуство, толкова по-добре. Именно по този начин през годините работилничката се превръща в запомнящо се събитие и специална традиция.

Защото смисълът е да дадеш.

Програма 12 септември:
ДЕТСКИ ОТДЕЛ НА НБ „ИВАН ВАЗОВ
ул. „Авксентий Велешки“ 15
17:00 – 19:30 – ателиета „Кое е твоето приказно камъче?”; „Камъчетата на приказките”; „Камъче си избери – играта започни”; „Руническа изненада за родители”.


Автор: Мария Александрова

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град