новини детски

Начало | новини детски | „Център на надеждата“ сбъдва мечти на деца от „Факултета“

„Център на надеждата“ сбъдва мечти на деца от „Факултета“

Аз детето | 2018-05-20

„Център на надеждата“ сбъдва мечти на деца от „Факултета“

Пълна промяна в поведението, личностно израстване и любов към математиката, българския и английския език са само част от смайващите резултати у деца от столичния квартал „Факултета“, които посещават „Център на надеждата“. За краткия период от своето откриване в края на декември, 2017 година, чрез иновативния проект десетки подрастващи от социално рискови групи съумяха още да преоткрият изкуството и различните му проявления, да се убедят в изграждащата сила на спорта, да се докоснат до необятния свят на науката и да разширят светогледа си за нови мечти. 

По този вълнуващ път децата поеха уверено с подкрепата и напътствията на преподавателите в „Център на надеждата“ и заедно изградиха с лекота семейната атмосфера на доверие и подкрепа. Положителните резултати несъмнено се дължат на професионализма на педагозите, които бързо бяха възприети за ментори, индивидуалният им подход към всяко от децата и не на последно място прилагането на метода Сугестопедия във всички занимания в „Център на надеждата“. Благодарение на концепцията, създадена от българския психотерапевт и педагог Георги Лозанов, децата учат с лекота, бързина и интерес, като вече сами изтъкват големите разлики с конвенционалните форми на обучение. Повлияни от напредъка си, много от децата вече мечтаят да станат учители по метода Сугестопедия и на свой ред да преподават и вдъхновяват.

Някои от тях искат и да се посветят на изкуството, със сигурност отново в резултат на различните дейности, организирани в „Център на надеждата“, които имат за цел да провокират въображението и артистичността им, както и да се увеличат знанията им в областта на литературата и изкуството. Децата постигнаха невъобразимо израстване в поведението си и в житейската си философия, за което допринесоха и извънкласните занимания. Сред тях бе посещение в Софийската опера и балет, където възпитаниците на центъра с възхищение изгледаха балетното представление „Лешникотрошачката“. Особено въздействаща за тях бе и дискусията с Любов Костова, директор на Британски съвет България и съосновател на Софийския фестивал на науката. С нея децата обсъдиха ценността на мечтите, колко са важни въпросите за науката, неочакваните й приложения и кои са професиите на бъдещето.

Мечтите са, за да се постигат, а след това да се търсят нови”, обобщи Любов Костова в края на срещата и покани възпитаниците на центъра на Софийския фестивал на науката. И, разбира се, те приеха с въодушевление. Децата имаха вълшебни моменти на фестивала, за които дълго споделяха: наблюдаваха лего роботи, научиха как работят сателитите, опознаха Слънцето, участваха в състезание с животни на специална дигитална писта, запознаха се с любопитни факти за експедиция в Антарктика, при която са използвани осем робота, разгледаха и оборудване на космонавти.

Посещението на Софийския фестивал на науката бе своеобразна подготовка за 13-годишната Симона Маркова, чийто успехи съвсем наскоро надхвърлиха пределите на „Център на надеждата“. Тя е сред одобрените кандидати за обучение в Space Camp Turkey - един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, и единственият функциониращ в Европа. Симона получи възможността след като се включи в ежегодния конкурс, организиран от Център за творческо обучение - официален координатор за България на програмата Space Camp Turkey. Участието на 13-годишната ученичка в тазгодишния космически лагер ще е безплатно, тъй като Център за творческо обучение и „Спортс Мениджмънт България” ще си поделят таксата за нейното участие. 

Децата от „Център на надеждата“ са обединени не само от желанието за напредък в знанията, а и от любовта си към спорта, който силно присъства в програмата им. Заниманията, посветени на физическата активност, имат за цел да допринесат за двигателната култура на децата, както и да им помогнат да изградят личностни качества като дисциплина, упоритост, постоянство и увереност. Спортните игри са и с образователен характер. Често са обвързани с останалите предмети, което помага за затвърждаване на знанията. Така ученето в „Център на надеждата“ се случва с лекота и удоволствие, което вдъхновява и децата, и преподавателите. Голям успех постигнаха и родителите на децата, които посещават „Център на надеждата“. С тях бяха реализирани интегрирани подходи за мотивиране и насърчаване участието им на пазара на труда. Голяма част от тях вече намериха работа и получиха нови перспективи за развитието на своите синове и дъщери. 

Център на надеждата” е център за активно включване чрез спортна реинтеграция и е изграден по проект „Иновативни форми за активно включване на социално уязвими групи” на „Спортс Мениджмънт България“ ЕООД. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейски социален фонд по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град