новини детски

Начало | новини детски | Тими Провала и неговият автор Стефан Патис пристигат в България за първи път

Тими Провала и неговият автор Стефан Патис пристигат в България за първи път

Аз детето | 2017-05-28

Тими Провала и неговият автор Стефан Патис пристигат в България за първи път

Остават броени часове до пристигането на най-забавния американски писател, който сте срещали някога. Стефан Пастис – авторът на култовата поредица за Тими Провала и неговия партньор Мечо Тотала – пристига в България, за да отпразнува на българска земя Международния ден на детето! Поводът за гостуването са първите по рода си литературни дни за деца и младежи „Варна Лит“, които ще се проведат в град Варна от 31 май до 3 юни, като преди това неподражаемият Пастис ще поспре и пред софийската публика. Американският писател ще представи героите си на открита забава от 17:00 ч. на 28 май в литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата, ще разкаже малко по-подробно какво предстои в морската ни столица и ще се опита да изпълни заканата си да организира най-голямата и спонтанна организирана екскурзия... към Варна!

На фона на морето и вълните Пастис ще посрещне с малки и големи изгрева на 1 юни. Негови верни помощници ще бъдат Тими и Мечо, а Пастис обещава да не прави много бели по време на представянето си, което ще се проведе на Деня на детето от 17:00 ч. в книжарница „Сиела“ – Фестивален конгресен център Варна.

Ето какво знаем за героя до момента: той е на 11 и не си пада много по училището. И въпреки че фамилното му име е Провала, това не му пречи да бъде абсолютно успешен детектив със сериозни амбиции за величие. Във „Видя ли сега какво направи“ например той тръгна по следите на откраднат глобус, защото наградата от $500 щеше да го уреди за цял живот. В третата книга, „Срещаме се отново“, детективската агенция беше на прага на световно господство, но на пътя ѝ към целта бе застанал един... доклад по биология! Изобщо оказа се, че „Светът е полудял!“ и само Тими и детективската агенция „Тотал Провал“ може да го спаси! Освен хитроумен и забавен за децата Тими е претендент да бъде любимец и на възрастните, освен с чувството му за хумор, той печели симпатии и с някои откровено отрицателни черти – измамна самоувереност, която го прави да изглежда непохватен и малко абсурден. Но това не пречи на неговата очарователност.

А авторът? Стефан Пастис е художник на комикси, но големият му успех идва с Провала. На въпроса на TIME For Kids защо героят му Тими говори като възрастен той отговаря, че малкият детектив много иска да изглежда голям и важен като известните му „колеги“ Филип Марлоу и Сам Спейд от „Малтийският сокол“. Споделя също, че е направил илюстрациите с идеята да имитира детска рисунка и че най-голямото му желание е децата да се забавляват.

„Тими Провала“ на Стефан Пастис е издадена в 30 страни, изданието на български е в превод на Цветана Генчева (изд. „Сиела“). Само преди месец Пастис обяви, че е подписал договор с „Дисни“ и предстои екранизация по хитовата поредица.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град