Растения и животни

Начало | Растения и животни | Тези сладури – таралежите

Тези сладури – таралежите

Аз детето | 2019-10-16

Тези сладури – таралежите

Можете ли да се сетите за някое животно, което скоро ще заспи зимен сън? Най-вероятно веднага без да се замислите дори се сещате за мечките. Не само те обаче спят зимен сън. Знаете ли кои други го правят! Ще ви подскажем – когато са уплашени те стават на малка топка от игли... Точно така – говорим за таралежите! Случвало ли ви се е да се чудите колко точно бодли има един таралеж? Изглежда сложно за преброяване, но някой го е направил и днес вече знаем, че средно техните бодливи малки гърбове имат над 6000 бодли! Основната цел на иглите на таралежа е да го предпазват от хищници. Когато таралеж се почувства застрашен, той се свива в бодлива топка.

Искате ли да видите таралеж в дивата природа? Те живеят в най-различни местообитания. Можете да намерите диви таралежи в Африка, Европа, Азия и Нова Зеландия. В студени райони таралежите зимуват през зимата, като мечките. Таралежите, които живеят в по-топъл климат, обаче остават нащрек през цялата година. Ако искате да разберете къде точно може да се е скрил някой таралеж запомнете, че те обичат да живеят и ловуват в райони с много растения. Таралежите имат лошо зрение, но не позволявайте това да ви заблуждава! Няма лесно да се промъкнете покрай тях. Тези същества имат силно развити усещания за миризма и шум.

През деня таралежите се крият под ниски храсти или в плитки дупки и си почиват, а привечер се събуждат и тръгват на лов. Таралежите се радват на балансирана диета от червеи, буболечки и мишки. Известно е също, че могат да убият и змия и ако се наложи да я изядат. Това са гладни малки същества! Таралежите понякога изяждат една трета от телесното си тегло за една вечер. Всъщност вероятно не е нужно да дебнете из храсталаците, за да видите таралеж. Днес те са много популярни домашни любимци. Собствениците на такива бодливковци твърдят, че те са като кучетата и котките, ама малко по-опасни.

Искате ли да имате таралеж за домашен любимец? Или бихте предпочели да потърсите съществото сред природата? Така или иначе, стъпвайте леко! Това е едно същество, което определено не искате да стреснете.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град