любопитно

Начало | любопитно | Те изглеждат като истински, но не са! Как ли се правят изкуствените растения?

Те изглеждат като истински, но не са! Как ли се правят изкуствените растения?

Аз детето | 2017-11-30

Те изглеждат като истински, но не са! Как ли се правят изкуствените растения?

Кое е нещото, което зимата няма и ви липсва най-много? Може би е морето, топлият пясък на плажа или пък плуването в басейна. Може и да са дългите дни, в които се стъмва по-късно и играете толкова дълго време. Със сигурност на много от вас липсват летните и пролетни ваканции, а може би и сладоледът и вкусните студени напитки. Може пък и да са черешите, малините, ягодите... Има толкова много неща, които през зимата ги няма и точно затова сезоните ни са така уникални. За много хора пък най-досадното нещо през зимата е липсата на уханни и красиви цветя и разлистени дървета. Това за тях прави този студен сезон по-малко цветен и приятен. Затова често очакват с нетърпение пролетта, когато природата отново ще се събуди и ще стане красива и по-малко тъжно изглеждаща.

Знаете ли обаче, че тези хора са късметлии. Защото слънцето, което липсва на нас и на някои от вас няма как да се върне преди пролетта, а цветята могат да бъдат заместени веднага. С изкуствени такива, всички сме ги виждали и всеки от нас се е питал това сега истинско ли е или не. Толкова са реалистични. Интересно е, че производителите на такива изкуствени растения не ги наричат изкуствени, за тях те са „постоянни ботанически растения“. Доста дълго име, но кои сме ние да оспорваме това. Още по-интересното за нас е как точно се правят тези растения? Рисуват се и после се изрязват от хартия и някакъв плат ли? От пластмаса? Но как? Нека разберем още сега!

Много от съвременните изкуствени цветя и растения са изработени от висококачествени пластмаси и платове, като например полиестер. Те изглеждат толкова истински, че единственият начин да разберете, че не са е да ги докоснете или помиришете. Противно на всички наши очаквания изкуствените цветя далеч не са модерно изобретение. Историците смятат, че те са познати още в Китай отпреди повече от 1 500 години. Тогава са били изработвани от коприна. Колко ли красиво са изглеждали... жалко, че е нямало и фотоапарати от коприна, за да ги снимат. Други народи също са правили изкуствени цветя. Римляните например използвали восък, а египтяните ги правели от животински рога. Странно, но пък всички запознати твърдят, че изглеждали красиви.

По света и най-вече в Европа се разпространили цветята от коприна през 12-ти век. Всичко започнало от Италия и Франция, минало през цяла Европа и накрая стигнало до Англия. Всяка държава добавяла към цветята различни материали като сатен, кадифе, муселин, креп, дърво, порцелан, палмови листа и дори метал. Доста голямо разнообразие за едните цветя... Днес изкуствените цветя се използват в цял свят по различни поводи и за различни украси. Почти всички от тях идват от Китай и още по-точно провинция Гуандун. Други страни известни с тяхното производство са Тайланд и Хондурас. Това е така, защото там има най-евтините разходи за ръчен труд. Макар че фабриките за производство на цветя разчитат както всички други, на модерни технологии за създаване на реалистично изглеждащи цветя и растения, по-голямата част от рисуването и сглобяването на детайлите се извършва на ръка.

Макар че много хора винаги ще предпочитат реални, свежи цветя и растения, изкуствените растения и цветя със сигурност имат своите предимства. Например, истинските цветя и растения изискват много грижи. Изкуствените растения, от друга страна, изглеждат едни и същи целогодишно и никога не умират. Ето защо индустрията на изкуствените растения е индустрия с няколко милиарда долара бюджет. Изкуствените растения позволяват на дизайнерите на флорални дизайни да правят творения, които включват смес от растения от няколко сезона, което е почти невъзможно да се постигне с истински растения. Тъй като те не изискват слънчева светлина, вода, почва или поддръжка, изкуствените растения са перфектното решение за поддръжка и дълготраен живот за тези, които искат цветя, които изглеждат перфектни и ще останат така. Например, изкуствените цветя са станали изключително популярни като част от сватби и други тържества.

Прочетете още няколко цветни и интересни текста:
Магическите цветя
Да разкрием тайната на красивите цветове на цветята



Коментари
1 коментар

Памела Стефанова, 16 г.,

Публикувано на 01.12.2017

Аз нe харесвам пластмаси, защото са инертни. По - добре да си направя цветя от хартия, тя е направена от целулоза, а целулозата поне се разтваря в Швайцеров реактив.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град