зоокът

Начало | зоокът | Чук, чук... Кой е тук? Рокси – най-възпитаният енот в света

Чук, чук... Кой е тук? Рокси – най-възпитаният енот в света

Мирела Любенова | 2017-02-15

Чук, чук... Кой е тук? Рокси – най-възпитаният енот в света

Американският енот, известен повече под името миеща мечка е един от най-симпатичните представители на животинския свят. Разпространен най-вече в Северна Америка, но също и в много части на Европа и Япония. Причината за това е, че енотът може да се приспособява към всякакъв начин на живот. Той може да живее както в планините, така и в крайбрежните зони, а също и направо в градовете – сред хората. Освен, че хич не се страхуват от нас, те правят и доста бели. Неведнъж сме виждали клипче, на което се вижда някой от тези симпатяги умело и много хитро да взима храната, понякога буквално от ръцете на човека. Може и да не ви се вярва, но е доказано, че тези малки сиво-черни пухкави животинки са много умни. Някои учени смятат, че са дори по-умни от маймуните. Последното твърдение те доказват често на всеки, който не вярва в това. Оказва се обаче, че освен надарени с такъв ум, са и много възпитани и съобразителни. Живото доказателство за това е Рокси, най-възпитаният енот в света. Само вижте нейната интересна и забавна история.

Рокси е обикновен женски енот, който се е адаптирал към градска среда и живее в покрайнините на малко градче или по-скоро селце в Северна Америка. Там има няколко къщи и красива гора, където Рокси също си е направила дом и отглежда своето поколение от малки миещи мечета. Храната понякога обаче се намира трудно, предвид това, че хората, които живеят около нея често обират плодовете от храстите и дърветата. Разбира се никой от тях не иска да навреди на Рокси, а и не е знаел за нейното съществуване, защото тя доста умело се криела от хората. Както обаче всеки знае миещите мечки са всеядни и в опита си да нахрани малките, Рокси стигнала до най-близката къща. За нейно щастие се оказало, че жената, която живее в къщата има две котки и всяка сутрин и вечер оставя на верандата и купичка с храна за котките. Виждайки храната, миещата мечка не се поколебава и я взима в бърлогата си. Оказва се, че тя е твърде вкусна и се харесва както на Рокси, така и на малките ѝ. Затова всеки ден тя ходи и си взима от котешката купичка. Най-хубавото е, че котките нямат нищо против да споделят храната си с друг представител на животинското царство.

По този начин храната обаче започнала да свършва по-бързо и често Рокси се натъквала на празна купичка, защото жената не знаела за тайния си гост за обяд. И знаете ли какво се случило по-натам. Нещо, което нито учените, нито стопанката на котките, нито самите котки очаквали: когато енотът отиде и види, че купичката е празна взима камък и с негова помощ почуква на вратата на жената, за да я подсети, че трябва да остави храна. Това разбира се не ставало веднага. Първоначално стопанката на животните се чудила кой чука на вратата ѝ, отивала, отваряла и не виждала никого (никакъв човек). Чукането обаче се повтаряло, докато три дни след това жената с изненада установява, че на вратата я търси един много гладен енот, който обича котешка храна. Това се повтаря всеки ден, като жената разбира се също няма нищо против. Не само, че кръщава миещата мечка Рокси, но и слага за нея отделна купичка на верандата си, с нейното име. Жената смята, че трябва да окаже точно такава чест на умния енот, защото няма представа нито как е разбрала, че именно от нея зависи да има в купичката храна, нито пък как се е сетила да чука на вратата, при това с камък, за да се чуе по-силно. Само се надяваме умното животинче скоро да не открие съществуването на звънеца на вратата, защото тогава ще стане истински весело в къщата!

Едно обаче е сигурно, животните определено има с какво още да ни изненадат и впечатлят!

Ако искате да разберете още интересни и забавни неща за животните, то четете тук!



Коментари
1 коментар

Назджан Тунич, 10 г.,

Публикувано на 15.02.2017

Настина е възпитан енот.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град