За родители

Начало | За родители | Четири неща, които трябва да знаете за 3-годишните деца

Четири неща, които трябва да знаете за 3-годишните деца

Аз детето | 2016-11-08

Четири неща, които трябва да знаете за 3-годишните деца

Животът с три годишно дете не е никак прост и лесен. Това е времето, когато малкият човек активно започва да изучава света, да се превръща в самостоятелна личност със свои интереси и желания и е напълно непредсказуем. Всеки ден и дори всеки час той променя мнението и желанията си, защото това е времето, когато малкото бебе започва да става палаво и любопитно дете. Всяко 3-годишно естествено е различно, но има и някои общи неща, за които трябва да сте подготвени.

1. Обича различни неща в детската градина и у дома

Ако учителката или самото дете ви се е похвалило как е яло спанак, броколи, чушки или каквото и да е друго, което не се слави с това, че децата го харесват, не очаквайте да яде същото и вкъщи. Не очаквайте, че когато му сервирате спанак за вечеря то ще е доволно и няма да ви каже: „Какво е това, няма да го ям?“. На тази възраст децата търсят себе си и това, което харесват, така че е нормално да променят вкуса си дори и за дни. Пък и в детската градина обстоятелствата са съвсем различни, защото най-малкото, то наблюдава как другите деца ядат тази храна и не иска да е прекалено различно от тях. Докато вкъщи може да се отпусне.

2. Децата ще имат много различен стил на обличане, понякога дори странен

Ако си мислите, че 3-годишната ви дъщеря не може да излезе с розов вълнен чорапогащник и пола на точки през юли, то грешите. Освен това тя най-вероятно ще воюва за това, което е решила да облече, независимо колко неподходящо ви се струва. Добре е, когато излизате на разходка в парка, да оставите 3-годишното само да избира дрехите си понякога, ако има желание за това. Възможно е да е доста странно облечено, но това ще му помогне да изгради самоувереност и самостоятелност, съветват психолозите.

3. Безкрайните въпроси

Всеки родител, всеки възрастен, дори и този, който все още няма деца, знае за безкрайните въпроси на тази възраст. Подгответе се за тях – три години е точната възраст, на която се започва. Защо това е така, как се прави това, а защо се прави така. Всеки знае, че въпросите са хиляди и могат да бъдат задавани като верига след всеки отговор, за едно и също нещо. Колкото и досадно да е понякога е добре да се отговаря на всеки един въпрос на детето. Това е един от начините то да си изгради вярна представа за света.

4. Често ще ви казва „не“

Трябва да очаквате вашият наследник да казва „не“ на много неща, които предлагате или които трябва да се направят. Не на следобедния сън, не на смяната на пижамата с ежедневни дрехи сутрин... Всички искаме децата да са „послушни“. С други думи, да ни слушат за всичко, да се съгласяват с всичко, което искаме от тях и никога да не ни противоречат. Това обаче е невъзможно. И ненужно. В крайна сметка децата ни са бъдещи големи хора, и като такива трябва да знаят да отстояват мнението си, да се борят за желанията си и да постигат с упорство това, което искат. Комуникацията в този период се превръща в голямо предизвикателство и родителите трябва да се запасят с голямо търпение, за да излязат от периода на „не“-то с пораснало и самоуверено детенце, но не и с разклатени нерви. Най-важното, което трябва да запомните е, че това е много важен етап от развитието на детето ви. Също както се грижехте за него докато му растяха зъбки и се опитвахте всякак да му облекчите страданията, така и сега трябва да подходите с много спокойствие, такт и мъничко родителска хитрост. Уважавайте желанията на детето си – това е важно нещо, към което е хубаво да се придържате.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град