новини детски

Начало | новини детски | Честита Цветница! Честит празник на цветята!

Честита Цветница! Честит празник на цветята!

Аз детето | 2022-04-17

Честита Цветница! Честит празник на цветята!

Тази неделя църквата отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. Празникът, по традиция се отбелязва винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова и западните църкви наричат нашата Цветница или Връбница Палмова неделя. В страните, където заради климата не виреят палми, християните ги заменят с маслинови, върбови, чемширени, тисови и други клонки Католиците в Бавария, Австрия, Полша например също носят снопчета върба, но продължават да именуват празника Палмова неделя.

Някъде празникът е известен и със средновековното му име Тисова неделя или Неделя на клончетата. В Гърция използват лаврови китки и дафинов лист. Поляците си правят изкуствени палмови листа и се състезават чий е най-голям. Латвийците кичат големи голи клони с цветя. У нас освещават в черква върбови клонки – символ на пукващата пролет. Затова на този ден му казваме и Връбница – така го наричат и други източноправославни народи като Русия, Беларус, част от Украйна. От черквата богомолците носят върбата у дома и цяла година я пазят върху иконата, за да ги закриля от болести и уроки.

Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Цветница е и денят, в който през периода на постите се разрешава риба. В празника на цъфтежа имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета.

Az-deteto.bg желае честит имен ден на всички носещи имена на цветя, тревички, храсти и дръвчета! Бъдете винаги свежи, защото природата без вас не може! Вие правите света весел и красив! Весел празник!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град