новини детски

Начало | новини детски | Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта!

Аз детето | 2017-03-01

Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта на всички! Това е един от най-хубавите празници, които празнуваме. Днес всеки трябва да се закичи с мартеници с бял и червен конец, които символизират здравето и всичко положително, за да му върви годината. Мартеници подаряваме на хората, които наистина обичаме и на които държим.

На първи март, всяка година, по традиция всички си закичват мартеници, като се поздравяват с „Честита Баба Марта“. Празникът на Баба Марта произхожда от древни езически обичаи. Той е символ на пролетта, а пожеланията, които отправяме към близки и приятели са за много здраве и плодородие.

Обичаят с усуканите бели и червени вълнени нишки е познат не само у нас, но и в Румъния, Гърция, Македония, Молдова, Сърбия. Според традицията мартениците трябва да се носят до Младенци – на 9 март или до Благовец – на 25 март. Все по-малко са тези, които спазват тази древна традиция. Някои хора свалят мартениците, когато цъфнат овощните дръвчета, като ги закачат за здраве на клонките им.

Други чакат да видят пристигането на щъркелите или да чуят първите кукания на кукувиците. В някои краища на България мартениците се хвърлят в течаща вода или се слагат под камък.

Екипът на Az-deteto.bg пожелава на всички да са здрави и много щастливи!Коментари
1 коментар

Назджан Тунич, 10 г.,

Публикувано на 04.03.2017

Честита Баба Марта.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град