новини детски

Начало | новини детски | Честит Ден на народните будители!

Честит Ден на народните будители!

Аз детето | 2016-11-01

Честит Ден на народните будители!

Честит празник на всички учени, учители, ученици, както и на всички онези, които тачат и знаят кои са народните будители! Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение. Това са онези хора на духа, словото и действието, които през вековете са запазили духовните ценности на нацията и нейния морал.

Първи ноември е ден за почит на предците ни будители-книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало. Преди Освобождението на тази дата е почитан свети Иван Рилски. Днес той се счита за молител пред Бога и покровител на всички българи. Първото неофициално честване е в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. министърът на Народното Просвещение Стоян Омарчевски внася предложение за обявяване на 1 ноември за ден на българските народни будители. През есента на 1945 г. той е изхвърлен от празничния календар, а на 1 ноември 1990 г. по почин на общонародно сдружение „Мати Болгария“ честването е възстановено.

Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля. Още през X век епископ Константин пише: “Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души“. В далечни манастири бледи монаси при светлината на вощеницата нижат букви за чест и слава на българския род: Климент Охридски, Наум, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, епископ Константин, цар Симеон Велики.

За будители днес смятаме видни личности като сина на хан Омуртаг – Енравота – Воин (застъпник на християнството) от епохата на ранното средновековие или владетели като княз Борис I – Покръстителят на българския народ и духовни водачи като патриарх Евтимий Търновски. Цял низ от светли имена – чисти и сияйни – издигат българското самосъзнание и превръщат България в държава на духа.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град