афиш

Начало | афиш | Танц, музика и природа в музикално-танцовия спектакъл за деца „Едно лято в едно блато“

Танц, музика и природа в музикално-танцовия спектакъл за деца „Едно лято в едно блато“

Аз детето | 2016-09-26

Танц, музика и природа в музикално-танцовия спектакъл за деца „Едно лято в едно блато“

На 28 септември от 10 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора може да видите мюзикъла за деца и от деца „Едно лято в едно блато“ – съвместна продукция на малките артисти от Детско-юношеска школа за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора и артисти на операта.

Спектакълът е плод на работата на старозагорски творци – създатели и изпълнители. Той апелира към опазване на околната среда и грижа за застрашените животински видове в България и е уникален сценичен продукт с образователна насоченост, научна обоснованост и приказен сюжет, поднесен с любов от деца за деца.

Идеята за темата на мюзикъла и негови консултанти са специалисти от Института по зоология при БАН и опит чрез Изкуството – да се насочи общественото внимание към опазването на флората и фауната на една българска природна забележителност – Чокльово блато в природен резерват „Байкал“, община Радомир.

Действието се развива през лятната ваканция в село Байкал, в близост до което се намира Чокльовото блато. Три деца се връщат там всяка година и обичат да си играят край блатото и да наблюдават животните. Двете от тях (приятелки от много години), знаят невероятно много за природата и мечтаят да станат биолози (те са в ролята на разказвачи, които разкриват тайните на блатните обитатели). Един ден в селото идва друго дете – разглезен син на богат инвеститор, който иска да пресуши блатото и да построи там хотел. Той не знае нищо за животните и постоянно се хвали с влиянието на баща си. Феята на живота го превръща в прилеп. Момчето-прилеп трябва да избере своя път – добър или пък лош. За една нощ той разбира колко важна част от природата е блатото и постепенно заобичва животните там. В кулминационната сцена инвеститорът идва в селото с багери и други машини, предвидени да пресушат блатото. Но се случва природен катаклизъм, изневиделица идва торнадо, момчето-прилеп препречва пътя на баща си, багерите угасват. Блатото е спасено!

Източник на информацията: dariknews.bg, снимка: Държавна опера Стара Загора



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град